Bota al contingut principal

Mónica Oltra: “Les persones que viuen i conviuen amb nosaltres, vinguen d’on vinguen, no han de rebre cap tracte discriminatori”.

El grup parlamentari Compromís ha mostrat el seu rebuig al Decret del govern valencià que disposa que les persones immigrades no regularitzades hagen de pagar entre 60 i 157 euros mensuals, per a poder accedir a la prestació sanitària.

La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha recordat que el seu grup presentà el passat més d’octubre al·legacions al Projecte de Decret en el seu període d’exposició pública “i ara comprovem com el govern del PP ha aprovat el Decret sense acceptar cap de les al·legacions i manté les mateixes disposicions en matèria d’accés a la sanitat que suposen un autèntic abús”.

Per a Compromís este Decret del Consell, que arriba després de l’alarma social creada per la decisió del govern de Mariano Rajoy d’expulsar del sistema sanitari als immigrants en situació no regularitzada, no planteja cap solució a la problemàtica creada des del govern central, més bé el contrari.

“Considerem –ha assenyalat Oltra- que la resposta a la necessitat de garantir l’assistència sanitària a les persones immigrants en situació no regularitzada no ha de passar per l’exigència de pagament de quantitat econòmica alguna. Les persones que viuen i conviuen amb nosaltres, vinguen d’on vinguen, no han de rebre cap tracte discriminatori”.

Així mateix, Oltra considera absolutament abusiva la quantitat fixada per accedir a la prestació sanitària, molt superior a la que publiciten les companyies asseguradores privades. D’igual manera, per a Compromís, manca de lògica alguna que el cost d’acollir-se a l’assistència sanitària pública siga molt superior al que la Conselleria està abonant per pacient a les empreses de gestió privada d’hospitals públics, quantia que se suposa engloba el cost real. En conseqüència, establint quantitats superiors a les del cost del servei, l’Agència Valenciana de Salut obté un enriquiment per un servei públic, ja que exigeix un preu que genera un lucre.

Compromís també ha criticat la falta de coordinació entre este Decret i el Programa Valencià de Protecció de la Salut, l’aplicació del qual segons el Consell garanteix l’atenció sanitària gratuïta per als immigrants no regularitzats en cas de malalties greus, cosa que este este nou Decret contradiu.

“Ara una persona immigrada que no estiga regularitzada no sap quina normativa se li aplicarà si va al metge. Li demanaran que pague, segons marca el Projecte de Decret, o podrà acollir-se a la gratuïtat del Programa Valencià de Protecció de la Salut?”, es pregunta la portaveu adjunta de Compromís i afegeix que “després de comprovar com durant este any hi ha hagut centenars de denúncies pels problemes que s’han posat a immigrants no regularitzats, entre ells menors d’edat, a ser atesos en la sanitat pública, ja sabem quina és la resposta”.

“L’única solució realista és no cobrar en cap cas per l’atenció sanitària, perquè com és obvi, una persona immigrant no regularitzada no disposa de recursos suficients. És per això que rebutgem este Decret del govern valencià que impossibilita la prestació sanitària gratuïta als immigrants no regularitzats”, ha conclòs Oltra.