Bota al contingut principal

L’eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià, ha denunciat este matí a l’Ajuntament de Carlet, junt alcaldes i regidors i els sindicats agraris, La Unió de Llauradors i AVA-Asaja i cooperatives de la Ribera, la manca d’ajudes de la Comissió Europea al caqui després del vet rus de fa un any als productes europeus, entre ells els valencians

La denuncia de Sebastià s’ha produït en una reunió del sector agrícola i representants polítics i institucionals de la comarca de La Ribera, impulsada per Maria Josep Ortega, alcaldessa de Carlet.

Tal com ha afirmat l’eurodiputat de Compromís, “la decisió de la Unió Europea d’imposar sancions econòmiques a Rússia arran de la crisi a Ucraïna, ha comportat com a resposta el veto rus a una llista de productes europeus, entre els quals es troben fruites i verdures que els agricultors valencians exportaven amb molt d’esforç a aquell país. El sector agrari valencià s’ha vist molt afectat per aquesta decisió política i les seues conseqüències”.

“Per tal de pal·liar la crisi”, ha explicat Jordi Sebastià, “la Comissió Europea va posar en marxa l’estiu passat un pla de compensacions i va elaborar una llista de productes afectats. Des del primer moment, tots els interlocutors europeus del sector van manifestar que el pla es quedava molt curt i que la llista de productes no estava completa. De la mateixa manera ha reaccionat la Comissió d’Agricultura del Parlament Europeu, que en les compareixences del comissari Hogan li ha recordat que el mecanisme de crisi no havia funcionat bé i que molts afectats n’havien quedat fora”.

Els representants de les organitzacions agràries han expressat el seu malestar, ja que “tot i les advertències del sector, enguany els problemes continuen i la posició de la Comissió Europea no ha canviat substancialment. Com l’any passat, les ajudes són molt curtes i molts productes ni tan sols tenen dret a aquestes compensacions. Un d’aquests productes és el caqui, que es produeix a la nostra comarca i que tenia en Rússia un dels seus mercats emergents que ara s’ha perdut. Cal remarcar que aproximadament el 87% de les exportacions d’aquest producte tenien com a destinatari Rússia. Tot l’esforç tècnic i humà que ha representat la introducció del caqui d’alta qualitat en la Ribera, i que s’ha concretat en la creació d’una denominació d’origen molt apreciada “Caqui de la Ribera del Xúquer”. Una denominació que ja en 2002, la Unió Europea va atorgar a la variedad Rojo Brillante, cultivada en esta comarca, dotant-la de la máxima protección a una figura de qualitat. Ara mateix, deixant-la fora de les ajudes, es posa en perill la continuïtat d’un cultiu que té una producció i facturació ascendent, que manté a milers de llocs de treball i que a més, deixa el País Valencià com un dels territoris europeus més castigats pel veto”.

Per últim, l’alcaldessa de Carlet, Maria Josep Ortega ha afirmat que “és per això que nosaltres, alcaldes dels municipis de la Ribera i representants del sector agrari, cooperatives i organitzacions professionals, li demanem com a responsable màxim de l’agricultura europea una modificació urgent de la llista de productes amb dret a ajudes compensatòries a causa del veto rus per tal que s’incloga també el caqui, i esperem una resposta satisfactòria el més prompte possible i li hem fet arribar al Comissari d’agricultura de la Comissió Europea, Phil Hogan, un manifest signat per tots en estos termes”