Bota al contingut principal

En un sondeig realitzat per Compromís a diferents municipis valencians es constata que són els ajuntaments els que s’estan veient obligats a actuar en la neteja i manteniment de les lleres i zones adjacents davant la perillosa inacció de la Confederació del Xúquer.

El senador Jordi Navarrete, portaveu a la Comissió de Medi Ambient i Canvi Climàtic del Senat, ha recordat que “és el Ministeri de Medi Ambient i les confederacions hidrogràfiques qui tenen el deure de vigilància i conservació de les mateixes i, per tant, de vetllar pel seu bon estat“.

Però aquesta situació d’abandonament de funcions és una tònica de nord a sud de l’autonomia “ja no actuen per millorar els rius si no és mitjançant convenis amb altres administracions que financen els treballs però aquesta apatia es redueix fins a l’extrem d’ignorar completament l’estat de brutícia, presència de canyes i vegetació en extenses zones de l’autonomia que poden posar en perill infraestructures i vides humanes” ja que“recordem com d’imprevisibles són els efectes de les riuades al País Valencià, cosa que saben sobradament“.

La coalició va visitar a principis de 2017 la seu del MAPAMA amb un grup d’alcaldes de municipis com Carcaixent, Simat, Benifairó, Tavernes de la Valldigna i Xeraco es va entrevistar amb la directora general de l’Aigua, Liana Ardiles, a qui li van traslladar el seu malestar després la cancel·lació del projecte de laminació i drenatge del riu Vaca, -un projecte aprovat, tramitat i licitat a punt d’adjudicar-se que afecta zones urbanes, parcs públics i rutes patrimonials de la comarca-i pel risc potencial en cas de riuades de la vegetació existent en rius i barrancs.

Compromís va presentar esmenes als PGE 2017 per incloure la recuperació de la laminació d’aquest riu i la canalització d’altres projectes oblidats pel PP com la rambla d’Alcalà de Xivert en la qual anaven a invertir 10 milions d’euros. “Actuacions que van ser votades en contra per PP i Ciutadans, tan sols van anunciar la despesa de 100.000 euros per al Vaca en el marc del Reial Decret de mesures per a les zones afectades pel temporal que no s’han invertit en les zones afectades, segons ens han relatat els alcaldes, que s’estan veient obligats a actuar ells mateixos per garantir la seguretat dels seus veïns ja que, a diferència d’altres autoritats, a alguns els costa dormir quan hi ha episodis de pluja, ja que són conscients de l’estat de rius i barrancs i de la seua perillositat“, assenyala Navarrete.

A càrrec dels pressupostos municipals

Els municipis gasten centenars de milers d’euros en competències que no són seues fora del nucli urbà en hores extres i llogar maquinària per netejar lleres. Així, en municipis com Pedreguer és la brigada municipal qui neteja el barranc pels plàstics que es generen al polígon en el qual es realitza el rastre. Als Poblets la neteja la realitza l’ajuntament amb el permís del guarda de riu.Carcaixent neteja amb autorització i destina 30.000 euros a autoprotegir i netejar lleres davant els perillosos episodis ja viscuts. També Xeraco, per posar altres exemples, ha actuat de la mà de Divalterra aquesta mateixa setmana al barranc de les Fonts, al costat d’un magatzem on els esbarzers amenaçaven a un dipòsit de gas, o fins i tot a béns d’interès cultural com la seua Torre Guaita. L’edil Francesc Serralta ha lamentat que “a la CHX ni estiga ni se li espere, tot i que van prometre 100.000 euros per al riu Vaca“.

També a Vinaròs o a Benicarló els ajuntaments s’estan fent càrrec de la neteja de la brutícia. En el cas de Benicarló en els marges laterals de la Rambla d’Alcalà, per garantir la seguretat i el pas de l’aigua en una zona en la qual el Ministeri va cancel·lar el projecte de canalització que va ser presentat en 2007 per Juan José Moragues, president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i valorat en 16,5 milions d’euros.

La coalició presentarà una moció al Senat instant el Govern a corregir aquesta situació, minimitzar el perill a les zones de domini públic hidràulic i assumir les seues funcions o compensar els ajuntaments que realitzen funcions que li són impròpies en aquesta matèria, així com preguntes.