Bota al contingut principal

El grup parlamentari Compromís ha registrat en les Corts una proposició no de llei per instar el Consell a atendre les propostes i recomanacions de l’informe del Defensor del Poble sobre abusos sexuals en l’àmbit de l’Església catòlica en allò que respecta al paper dels poders públics.

Com ha explicat la portaveu adjunta Isaura Navarro “des de Compromís proposem la creació d’una Mesa de Treball al territori valencià que reunisca a les persones afectades, entitats i associacions, el govern valencià i l’arquebisbat, per coordinar les mesures que, segons recull este informe, han de suposar el reconeixement i reparació a les víctimes d’abusos sexuals patits al si de l’Església catòlica”.

“Estem davant d’un fet històric. L’estat espanyol s’ha sumat per fi a un procés de reconeixement i reparació que ja havien realitzat altres països del món amb forta implantació de la confessió catòlica. L’informe descriu una dura realitat centrada en la dimensió dels abusos sexuals, les seues causes  i les seues conseqüències en les persones afectades. El següent pas ha de ser dur a terme les  recomanacions emeses per a la reparació de les víctimes”, ha explicat la parlamentària.

Les recomanacions se sintetitzen en el reconeixement, la prevenció, la reparació, el  suport a les víctimes i la formació i investigació de professionals que intervinguen amb  víctimes d’abusos ocorreguts en l’àmbit religiós. I es conclou que s’ha de reconèixer,  comprendre i abordar el problema, donant accés a tota la documentació, prevenint i  reparant a través de l’assumpció de responsabilitats.

Per a Navarro “eixe serà l’objecte de la Mesa de Treball que proposem, concretar els mecanismes de reparació moral i econòmica de les persones afectades a càrrec de la confessió religiosa catòlica. També establir els mecanismes de control a través de professionals, orientats a fomentar la prevenció, detecció i atenció dels casos d’abusos sexuals en eixe àmbit”.

Compromís proposa també que dels avanços dels treballs de la Mesa es done part al parlament valencià, a través d’informes anuals que es presenten davant la comissió de Coordinació, Organització i Règim  de les Institucions de la Generalitat.