Bota al contingut principal

L’Ajuntament de Betxí ha impulsat un pla de xoc d’estalvi energètic que suposarà un estalvi de 100.000 euros a l’any per al municipi.

Els treballs d’instal·lació de leds els realitza una empresa local amb l’objectiu de generar activitat econòmica a Betxí.

L’ambiciós pla d’estalvi energètic, emmarcat en les mesures de xoc impulsades pel Consistori per a eliminar i reduir costos superflus i centrar les inversions en les qüestions prioritàries, ha donat un pas decisiu per a convertir-se en realitat. Una empresa local de Betxí ha iniciat ja la instal·lació de leds -peretes de baix consum- en el barri històric de la localitat. “La instal·lació d’este sistema d’il·luminació suposarà un estalvi del 70% de la factura energètica, però a més s’ha apostat perquè la instal·lació l’execute una empresa local per a generar així activitat econòmica en el municipi”, explica l’alcalde, el nacionalista Alfred Remolar.

La mesura forma part del pla general d’estalvi energètic, que el Consistori va posar en marxa amb l’adjudicació de la gestió de l’enllumenat públic a una empresa externa, la qual cosa permetrà una millora integral de l’enllumenat en tota la localitat, a més d’un estalvi de 100.000 euros a l’any per a les arques municipals.

De fet, en total, la mesura suposarà un estalvi de 1,5 milions d’euros per a la localitat durant els 15 anys de duració del contracte. A més, segons figura en el contracte, i a cost zero per al Consistori, l’empresa adjudicatària es compromet a canviar tots els llums del municipi per a introduir sistemes més eficients –el 50% LED i l’altra mitat de baix consum-.

Així mateix, també s’encarregarà de canviar més de la meitat dels fanals de la localitat i instal·larà les il·luminacions festives en la localitat durant els pròxims 15 anys i realitzarà una inversió de 50.000 euros en millores de sistemes elèctrics d’il·luminació en la localitat.

“Este acord és una mesura importantíssima d’estalvi, fruit de més d’un any de treball i ha convertit a Betxí en un dels primers municipis del País Valencià a impulsar este tipus de gestió”, afirma l’alcalde, Alfred Remolar.

La decisió és fruit de les conclusions de l’auditoria del consum elèctric del municipi, que va avaluar la utilització i el consum de les quasi 1.100 fanals i punts d’il·luminació del poble. L’esmentat estudi determina mesures d’estalvi com l’aposta per mecanismes de baix consum el que suposarà un estalvi general de quasi el 40% de l’energia.

Cal recordar que l’equip de Govern de Remolar porta temps treballant en un pla d’estalvi energètic i lumínic que en 2012 ja va suposar una reducció de la factura elèctrica del 70% en les llums d’il·luminació nadalenques respecte a les de 2010. De fet, l’actual executiu de Betxí ha aconseguit trencar l’escalada de gastos d’il·luminació heretat de l’anterior etapa i ha anat reduint els costos d’este concepte progressivament i sense renunciar a la qualitat.

Així, mentre en 2009 la il·luminació nadalenca va costar 3.410 euros al Consistori i es va elevar a 3.469 en 2010, amb la nova legislatura iniciada en 2011 ja es va reduir este import fins als 1.817 euros i en 2012 només ha suposat 1.069 euros, més de tres vegades menys que en 2009.