Bota al contingut principal

La conselleria d’Hisenda i Model Económic ha augmentat en un 75% els llocs d’atenció directa ciutadana, que han passat de 36 a 63, que completen els punts ja existents de l’Agència Tributària de l’Estat, perquè els contribuents puguen presentar la seua declaració d’Hisenda de forma presencial, .

Segons Clara Ferrando, secretària autonòmica d’Hisenda, l’objectiu de la mesura “és acostar l’administració valenciana al ciutadà i fomentar la vertebració territorial. Des de l’Agència Tributària Valenciana estem expandint els nostres serveis per oferir la millor atenció possible als ciutadans, de manera que puguen realitzar la declaració de forma còmoda i ràpida. Aquest any, a banda de les tres delegacions de l’IVAT (Agència de Tributs Valenciana) a València, Alacant i Castelló, els ciutadans i ciutadanes també poden apropar-se als Ajuntaments d’Albaida, Chelva, Xiva, Altea, Busot, Santa Pola, l’Alcora, Sogorb i Sant Mateu”.

Ferrando ha destacat la formació específica que han rebut els tècnics que atenen els contribuents, on “més de la meitat dels professionals contractats són acabats de llicenciar, que ara podran posar en valor aquesta col·laboració amb l’Agència Tributària Valenciana de cara a la seua futura inserció en el mercat laboral “.

Per altra banda, la secretària autonòmica ha reflexionat sobre la importància “de continuar lluitant contra el frau fiscal, ja que amb les aportacions dels impostos es financen dels serveis públics fonamentals, com la sanitat, l’educació o l’assistència social. Creiem en el principi de progressivitat fiscal, que beneficia les persones amb menys recursos mentre fa pagar més a qui més rendes obté”.

En aquest sentit, Ferrando ha anunciat que des de la conselleria d’Hisenda “s’ha reduït en l’IRPF el tipus autonòmic a les rendes inferiors a 50.000 euros i també hem aprovat un ampli ventall de deduccions fiscals destinades a les persones amb fills nous, aquelles amb descendents al seu càrrec, a les persones amb necessitats funcionals, a la conciliació de la vida laboral i familiar i l’accés a la vivenda habitual als nostres joves. Tot allò amb l’objectiu de fer una política per a les persones basant-nos en l’equitat social, un principi que afavoreix les persones més vulnerables i amb menys recursos, però que a la vegada garanteix el manteniment d’uns serveis públics de qualitat que beneficien al conjunt de la societat”.

Tríptic Informació Presentació Declaració Renda