El president de la corporació municipal, Albert Girona, junt amb el cap d’Iniciatives del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, van inaugurar a les 18 hores de dijous dia 28, les Jornades centrades en l’Educació i la Formació entorn de l’economia industrial valenciana.
L’esmentada iniciativa s’emmarca en la promoció d’activitats de formació i investigació incloses en el conveni marc de col·laboració que l’Ajuntament d’Almussafes va firmar amb la Universitat de València al febrer del 2011.
Amb la celebració d’estes jornades, que es van desenvolupar durant tres hores en la sala de conferències del Centre Cultural, la Universitat, a través del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial i l’Ajuntament d’Almussafes mostren el seu compromís de cooperar en programes de formació de caràcter general i específica i a treballar en l’assessorament mutu en qüestions relacionades amb l’activitat d’ambdós entitats.
Precisament, el programa formatiu presentat ahir dijous es va centrar en l’anàlisi de l’economia industrial, ampliant l’horitzó a aspectes molt més amplis dels estrictament econòmics, considerant els fenòmens d’orde social en un sentit ampli i imbrincant l’anàlisi del procés industrial amb aspectes educatius i de formació.
Encara que les ponències estaven obertes al públic en general, els trenta inscrits eren formadors i alumnes del Centre Permanent d’Adults d’Almussafes, representants d’associacions, docents i investigadors. Tots ells van assistir a la conferència inaugural a càrrec de la doctora en Geografia i catedràtica, Julia Salom, qui va realitzar una radiografia del sistema industrial valencià actual, a què va qualificar de “relativament dèbil per a convertir-se en el motor de l’economia valenciana, si prèviament no experimenta una sèrie de canvis”.
L’anàlisi de l’evolució de l’economia valenciana, amb onades d’especulació i productivitat i amb oscil·lacions d’auge i estancament, junt amb l’impacte que la crisi ha tingut sobre les persones, les empreses, el territori i el comerç exterior, també van ser qüestions analitzades durant la ponència.
Després de la conferència, es va celebrar una taula redona que va obrir un debat i reflexió entorn del futur de la indústria valenciana. Ramón López, professor del Departament d’Educació Comparada i Història de l’Educació, va moderar la taula, en la que es van analitzar aspectes com la internacionalització i les estratègies de deslocalització industrial valenciana, la formació professional, com a acció clau en el desenvolupament de la indústria, i la rellevància de la innovació industrial.