El Museu Històric-Etnològic “La Costera” va rebre 425 visites més durant el 2013, respecte l’any anterior. En total, 1132 persones van recórrer les estances d’este museu dedicat a l’etnologia i a les tradicions que han format part del passat i els costums de la Font de la Figuera.
La regidora de cultura, Irene Vila i Lorente manifesta que s’han assolit amb escreix els objectius respecte al nombre de visites del museu el 2013. “Un èxit que devem en gran part a la tècnic de Turisme i guia del mateix, Sandra Jordà, qui amb els seus coneixements i capacitat de comunicació a l’hora d’explicar els continguts d’este espai amb gran valor museogràfic, units a la bona organització dels elements i sales que l’integren, contribueixen a fer-lo molt atractiu per als visitants”.
La majoria d’estes visites van provenir de les diverses exposicions temàtiques, com la dedicada a l’artista faller nascut a la Font de la Figuera, Vicent Tortosa, la qual es va inaugurar en el marc de les celebracions pel 700 Aniversari del naixement de la població. L’exposició sobre la Via Augusta al seu pas per la Font, les visites escolars teatralitzades, la jornada de portes obertes pel Dia Internacional dels Museus o l’”Aplec de Danses” també van contribuir a augmentar la xifra de visitants.
“Des de les regidories de Cultura i Turisme hem treballat amb diverses accions per apropar i rememorar les nostres costums a través del patrimoni cultural que presenta este espai, així com d’altres valors locals com el retaule de Joan de Joanes”, afirma el regidor de Turisme, Vicent Muñoz. “Seguirem organitzant activitats conjuntes per potenciar la gastronomia, el comerç, els vins i així difondre i mostrar la rellevància del nostre museu, el qual ha estat reconegut, entre d’altres, pel director del Museu Valencià d’Etnologia, Joan Seguí, qui ens va visitar i va assegurar que el Museu Històric-Etnològic és un “referent” per la seua encertada museografia”.
Fundat el 1999, el Museu Històric-Etnològic “La Costera” de la Font de la Figuera s’ubica en un antic celler. S’hi exposa el procés d’obtenció del vi a partir del raïm i, a més, inclou recreacions de les estances d’una casa tradicional de la Costera. Així mateix, també disposa d’una almàssera, una destil·leria, una zona d’eines agrícoles i el nou “espai Vicent Tortosa “on es poden admirar els gegants i cabuts del millor artista faller de la Costera, així com pintures, objectes i documents relacionats amb el creador local. Els objectes exposats al museu, majoritàriament donacions del veïnat, són fruit de l’esforç dut a terme durant anys per l’associació local “Amics de les Tradicions” i pel consistori davant les oficines de la Comunitat Europea (a través de l’Entitat “Massís del Caroig”).