Es consolida any a any i congrega a milers de visitants atrets per la completíssima programació cultural o amb la possibilitat de veure en directe animals com a rucs, cabres o aus rapinyaires.
Durant tot el cap de setmana, el centre històric de Muro es converteix en un mercat medieval en el qual no falten els espectacles de dansa i la música tradicional valenciana en directe amb la interpretació de ‘El tio Pep’ com a himne oficial. De fet, precisament el cant de ‘El tio Pep’ ha suposat el tret d’eixida d’aquesta Fireta durant el matí de dissabte, just quan la pluja donava una treva. La inauguració ha comptat amb la presència de Silvia Ordiñaga en representació del Consell, qui ha acompanyat a l’alcalde de Muro Rafa Climent i a la resta d’alcaldes, diputats i regidors de les nostres comarques.
En aquesta ocasió l’acte de la inauguració, amb el Pregó dels Personatges, ha estat a càrrec del ballet de Maria Rajo. El grup de dansa ha acompanyat a les autoritats en la tradicional passejada per la Fireta.
El certamen serveix perquè el visitant puga adquirir productes artesanals típics, majoritàriament gastronòmics, i sobretot perquè aprenga com es confeccionaven antigament i segurament en algun dels pobles de la comarca del Comtat encara avui dia.
En els prop de 150 llocs de venda i exhibició s’ofereixen aliments -com a embotits, dolços o xocolates- fins a la bijuteria, passant pels joguets de fusta, els expositors on venen cistelles i ceràmica o, també, artesanals que confeccionen figures de fusta o atuells de fang. En la plaça Batà es poden veure cabres, cavalls, rucs i per descomptat , a la plaça del Palau de la Senyoria, aus rapaces d’entre les quals destaquen els falcons. També hi ha passejos a cavall. La música en directe corre enguany a càrrec de Pep ‘El Botifarra’, amb doble concert, i també hi haurà desmostració i danses populars valencianes.
Presentacions de llibres i concerts i coreografies ambientades en l’Edat mitjana completen aquesta oferta difícilment contrastable en la província i que s’ha potenciat tremendament des de l’Ajuntament des de l’any 2006. Encara que la seua primera celebració data de 1738, quan precisament es reunia a totes les comarques del nord d’Alacant per a la venda de menjar i animals per al camp.
Actes per a diumenge
A les 10’30 hores es procedirà a l’obertura de la fira d’animals en el parc del Batà. També s’obrin els llocs d’artesania i els tallers d’oficis antics. A les 11 en la Placeta Molina, Pep ‘El Botifarra’ actuarà en directe amb el seu treball ‘Romanços’. Mentrestant, el ballet d’Elena Tudela desplegarà pels carrers del mercat medieval l’espectacle ‘La màgia de l’artista ambulant’, amb les corresponents coreografies i ambientació. Simultàniament, en la Plaça del Matzem, es celebrarà l’Aplec de Rondalles amb la participació de grups d’Albaida, Muro, L’Algenya i altres llocs de la geografia mediterrània.
Per a les 17 hores es reserva l’homenatge al Sant amb la nombrosa processó que partirà des de la Plaça de l’Església fins a l’ermita de Sant Antoni. Pep ‘El Botifarra’ repetirà actuació. A les 20 hores es donarà per conclosa la Fireta amb un espectacle especial de dansa titulat ‘Sorolla i la llum del Mediterrani’.