Ho va decidir dijous passat el ple de l’Ajuntament d’Ontinyent, en aprovar la moció presentada per Compromís que demanava la prohibició dels espectacles amb animals i el suport explícit a la Declaració Universal dels Drets dels Animals. La proposta va tindre el suport dels partits progressistes i l’abstenció del PP en la votació.
La coalició portava al plenari una moció en defensa dels drets dels animals que contempla una mesura que ja han pres altres ajuntaments com el de Barcelona.
El grup municipal de Compromís per Ontinyent ha presentat una moció plenari de gener de 2014, a la qual es proposava que “no s’autoritze a la ciutat l’exhibició d’animals als espectacles de circ”. La mesura, l’aplicació de la qual va defendre el regidor Fran Quesada, ja ha estat aplicada en altres ajuntaments com el de Barcelona, i s’emmarca dins d’una proposta a la qual es vol que l’Ajuntament mostre el seu compromís amb la defensa dels drets reconeguts en la Declaració Universal del Drets dels Animals.
Quesada recordava que en aquest document, aprovat per les Nacions Unides al 1978, “es diu entre altres coses que l’ésser humà no té dret d’exterminar o explotar altres animals, ser sotmès a mals tractaments o explotat per divertiment d’altres”. El regidor explica que els circs, malgrat tenir una llarga tradició d’actuacions ens les societats modernes, acostumen a realitzar espectacles amb presència d’animals exòtics i domèstics, “que són trets dels seus habitats naturals i obligats a viure la major part de la seua vida encadenats engabiats i en molts casos dintre de camions durant els seus desplaçaments, que ocupa la majoria del temps”.
Aquests animals exòtics així com els domèstics, “són sotmesos i convertits en titelles per a l’entreteniment humà obligant-los a fer números antinaturals que han d’interpretar després d’un llarg procés d’ensinistrament i de domini, en molts casos amb aplicació de maltractaments i tortures, fins que s’aconsegueix anul·lar la seua voluntat”.
Des de Compromís es destaca que “l’estat captiu dels animals no aporta cap valor educatiu, no ens diu res sobre el seu comportament natural, atès que són obligats a actuar en un entorn artificial. El circ disposa d’innombrables recursos humans propis sense necessitat de sotmetre al ridícul, maltractament o humiliació als animals, com demostren els pallassos, acròbates o malabaristes del circ més prestigiós del món, el Cirque du Soleil, que no utilitza animals en les seues exhibicions”.
La coalició destaca que la implantació d’aquesta prohibició, “ha suposat en molts països un augment del 25% en la taquilla d’aquests espectacles, ja que el “buit” que van deixar les actuacions on s’utilitzaven animals va haver de ser substituït per una oferta molt més positiva i molt rendible, tant per al circ com per als seus treballadors, el que demostra que lluny de ser un problema per a ningú, aquesta mesura que proposem és un avantatge, a més d’una obligació moral i de respecte als drets dels animals”, destaquen.