Bota al contingut principal

El portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Enric Nomdedéu, ha presentat aquest dimarts una proposta per reformar íntegrament el sistema electoral que inclou la dissolució de partits condemnats per finançament il·legal o delicte electoral.

Nomdedéu ha assenyalat que “davant l’actual descrèdit de les institucions i després de les cortines de fum del PP sobre canvis estètics en la llei electoral, la proposta de Compromís pretén “posar les bases d’una administració mes democràtica, de més qualitat, més transparent, més eficient i més propera als ciutadans”.

La primera de les propostes que inclou aquesta iniciativa insta a incloure en l’article 9.2 de la Llei Orgànica 6/2002 un apartat que prohibisca concórrer a les eleccions i dissolga els partits que hagen estat condemnats per finançament il·legal i/o delicte electoral. “Es tracta no només d’acabar de forma taxativa amb la corrupció dels partits, sinó també d’evitar que els corruptes puguen aprofitar-se dels seus paranys per obtenir resultats electorals”, ha explicat Nomdedéu.

Així mateix, Compromís reclama que es prohibisca incloure “regularment” en els seus òrgans directius o en les seues llistes electorals a persones condemnades per corrupció o tràfic d’influències que no hagen complert condemna, o mantenir un gran nombre d’afiliats afectats per aquesta condició, “excepte quan s’hagen adoptat mesures disciplinàries contra aquestes persones que hagen conduït a la seua expulsió”.

D’aquesta forma “s’apartaria dels grups polítics a les persones corruptes i no caldria inventar difuses, arbitràries i mal·leables línies vermelles per apartar als corruptes segons els interessos polítics. Els corruptes quedarien fora del joc polític”, ha aclarit.

Aforament

Compromís també reclama una modificació legislativa integral perquè desaparega la figura de l’aforat, ja que l'”aforament en funció del càrrec suposa una desigualtat efectiva dels ciutadans respecte a la llei i, a més, provoca efectes adversos, com la pràctica habitual de portar al Senat a polítics investigats per aconseguir la condició d’aforats”, segons Nomdedéu.

“El PP de la Diputació ha llançat una cortina de fum amb una improvisada proposta d’una tercera urna en la qual pretenen que es trie directament als diputats provincials fins i tot abans de saber si són triats com a regidors”, ha recordat el portaveu de Compromís, que ha apuntat que, davant d’aixa proposta el seu grup proposa “directament, portar cap les modificacions legislatives necessàries per suprimir les diputacions provincials”.

Així mateix, i respecte al debat del Senat, “que malgrat les promeses de PP i PSOE mai s’aborda”, es proposa “iniciar els tràmits perquè el Senat siga una veritable cambra territorial”.

D’altra banda, per limitar la influència dels aparells dels partits en la confecció de llistes i millorar la participació democràtica dels ciutadans, Compromís reclama al Consell i al govern espanyol “modificar les lleis electorals per introduir les llistes obertes en totes les eleccions”.

Formula també una alternativa que suposa una esmena a la totalitat de la proposta del PP i del president de la Generalitat, Alberto Fabra, de reduir el nombre de diputats autonòmics. En aquest sentit, insta al Consell a dur a terme les modificacions legislatives per passar de 99 a 79 diputats en les Corts valencianes, “condicionant aquesta reducció a un canvi de circumscripció única per a tot el territori valencià, i sempre mantenint un sistema d’elecció proporcional”.

Compromís proposa rebaixar el percentatge mínim per obtenir representació al Parlament autonòmic del 5 al 3 per cent. “Això suposaria obrir les portes de les Corts a altres sensibilitats i tenir un Parlament Valencià més plural”, ha detallat Nomdedéu.

A més, per fomentar i incentivar la participació de la ciutadania en la política “de forma més efectiva”, s’insta a reduir de 50.000 a 25.000 el nombre de signatures necessàries per exercir la Iniciativa Legislativa Popular. En la línia de millorar la participació de la ciutadania, des de la formació política es proposa a les Corts reformar el reglament “per possibilitar la participació de la ciutadania en els Projectes i Proposicions de Llei que es tramiten”.

Així mateix, Compromís promou la modificació de tots els Reglaments Orgànics Municipals del territori valencià “perquè en tots els ajuntaments es puga fer efectiva la participació ciutadana”.