Bota al contingut principal

La portaveu adjunta del grup parlamentari Compromís i candidata de la coalició a la Presidència de la Generalitat, Mónica Oltra, ha mostrat la seua satisfacció pel fet de què el Parlament Europeu vaja a investigar l’ús que ha fet el govern valencià dels fons que el Banc Europeu d’Inversions (BEI) li va atorgar per a la construcció i reforma de centres educatius.

Segons Oltra “des de Compromís portem anys reclamant al govern del PP la documentació que justifique en què s’han gastat eixos centenars de milions d’euros que ha aportat la Unió Europea per a col·legis i que sospitem mai han arribat a la seua destinació, però el Consell amb l’opacitat que els caracteritza ens ha negat eixa documentació. En març de 2014 el TSJ condemnà al Consell a facilitar-nos eixa documentació, sentència que el govern d’Alberto Fabra ha recorregut davant el Tribunal Suprem per a retardar encara més el nostre accés a una documentació que estem segurs mostrarà irregularitats”.

També denunciàrem davant l’Oficita Antifrau de la Unió Europea el mal ús d’estos fons per l’evident mal estat en què es troben nombrosos centres educatius del territori valencià que en teoria havien d’haver rebut eixos fons europeus i així mateix reclamàrem la creació d’una comissió d’investigació en Les Corts, que la majoria absoluta del PP rebutjà”.

Segons ha recordat Oltra, “l’any 2013 el BEI ja va emetre un informe de conclusions demolidor amb la gestió que havia fet el govern del PP d’estos fons després d’una reclamació de l’AMPA del col·legi Emilio Lluch de Nàquera sobre la situació de deteriorament del centre. El BEI va constatar que el programa Crea escola estava molt lluny de complir les expectatives amb què fou finançat, que la Generalitat va escometre les actuacions en col·legis més senzilles de realitzar i no ha fet res amb els col·legis qualificats com a prioritat màxima per tindre instal·lacions insuficients i inadequades i fins i tot arriba a afirmar que la Generalitat pareix mostrar considerable falta de voluntat per a resoldre problemes. En definitiva per al BEI existeix un risc important de que els projectes de rehabilitació de centres educatius no es finalitzen i assenyala directament a les retallades en educació realitzades pel govern valencià com a responsables de què no s’haja complit amb els objectius del programa Crea escola”.

D’esta manera és molt important que el Parlament Europeu inicie ara una investigació al respecte perquè és obvi que l’estat d’alguns centres educatius de la nostra xarxa pública és lamentable. Hi ha múltiples col·legis que no han estat ni construïts ni rehabilitats i representants del govern valencià ha arribat a reconéixer obertament en les seues reunions amb els pares d’alumnes que no tenen recursos econòmics per a construir i rehabilitar els col·legis ot i haver rebut fons europeus per a la seua realització”.

Per a Oltra “davant esta situació creiem que és necessària una investigació que oferisca llum sobre el destí atorgat pel Consell als diners concedits pel Banc Europeu d’Inversions i els motius pels que no s’han rehabilitat els col·legis que es consideraven prioritaris, així si eixa investigació no l’hem pogut dur a terme en el parlament valencià pel bloqueig del PP almenys ho podrà investigar ara el Parlament Europeu”.