Bota al contingut principal

Ja mai un govern de la Generalitat podrà negar documentació als parlamentaris ja que amb les seues sentències el TS ha creat jurisprudència i la denegació de documentació passa a ser, directament, un delicte.

Compromís ha fet pública hui una nova sentència del Tribunal Suprem que desestima el recurs de cassació de la Generalitat i confirma la sentència del TSJCV que condemnava a l’anterior govern del PP per denegació de documentació relativa a RTVV a diputats de la coalició.

Segons ha assenyalat la diputada de Compromís, Isaura Navarro, “es tracta de la tercera i última sentència del Tribunal Suprem contra el Consell per denegació de documentació, tota vegada que el govern del Botànic ha retirat tots els recursos interposats pel govern del PP davant el TS que quedaven pendents”.

El Suprem soterra així definitivament l’opacitat que el Partit Popular portà a la Generalitat Valenciana –ha explicat Navarro-. Ara tenim un nou govern que està exercint total transparència i lliura als diputats i diputades de Les Corts la documentació que reclamem. Però gràcies a les accions judicials contra l’opacitat que iniciàrem des de Compromís ja mai un govern de la Generalitat podrà negar documentació als parlamentaris ja que amb les seues sentències el Tribunal Suprem ha creat jurisprudència i la denegació de documentació passa a ser, directament, un delicte”.

En esta sentència el Suprem desestima, concretament, les excuses del govern del PP per a no entregar a Compromís còpia de l’informe que elaborà la consultora Price Waterhouse sobre la situació de RTVV i la relació de contractes eventuals de RTVV. El Suprem es reafirma, com en les anteriors sentències, en què eixa denegació de documentació està injustificada i és una vulneració de drets fonamentals dels parlamentaris.

Amb esta sentència culmina la via judicial contra l’opacitat oberta per Compromís l’any 2009. En setembre d’aquell any la coalició denuncià davant el TSJCV al govern de Francisco Camps per la vulneració de drets constitucionals que significava que el Consell no lliurara als diputats de Compromís la relació de contractes de la Generalitat amb les empreses de la trama Gürtel que demanaven. La sentència sobre aquell cas fou pionera en tot l’estat espanyol, per primera vegada un Tribunal Superior de Justícia condemnava un govern autonòmic per manca de transparència. S’obrí així una via judicial contra l’opacitat que Compromís seguí usant, així com altres grups del parlament valencià i d’altres parlaments autonòmics. Els recursos de cassació interposats pel Consell del PP contra sentències del TSJCV que donaven la raó a Compromís, han suposat que el Tribunal Suprem s’haja pronunciat en tres ocasions per condemnar al govern del PP, creant així jurisprudència.