Dèsset empreses valencianes integren una missió comercial a Iran, que se celebra del 25 al 29 de setembre en la capital del país, Teheran.
La directora general d’Internacionalització, Maria Dolores Parra, ha destacat que “amb la missió que se celebra aquesta setmana, IVACE Internacional ha volgut satisfer l’interès mostrat pels empresaris valencians després de la retirada de les sancions d’Estats Units i Europa al mercat iranià”.
“Es tracta de la primera missió que celebrem a un mercat que se situa com el segon país en població d’Orient Mitjà, amb més de 80 milions de persones, amb importants perspectives de creixement tant demogràfic -una quarta part de la seua població és menor de 14 anys i l’edat mitjana és de 29 anys- com econòmic, amb xifres al voltant del 4,5% en 2016; unes perspectives que es veuran potenciades per la fi de l’embargament”, ha indicat Parra.
“Un total de 17 empreses integren aquesta acció -ha continuat- amb la que es vol fer una propspecció del mercat, així com facilitar la identificació de possibles distribuïdors o clients de les empreses que hi participen”.
Es tracta d’una missió multisectorial en la qual participen diverses empreses de moble, de confecció infantil, agroindústria, joguets, tèxtil, productes químics o manufactures de metall, entre altres productes i amb una alta representació del territori, ja que hi ha empreses de les tres províncies.
Relacions amb Iran
Les exportacions valencianes a Iran arriben al 24 milions d’euros en el període gener – juliol de 2016, la qual cosa representa un increment del 15% pel que fa al mateix període de l’any anterior.
Per productes, els pigments i esmalts, els productes ceràmics i els abonaments són els més exportats, amb el 47’7% de les exportacions valencianes a aquest mercat.
A continuació, se situen la maquinària mecànica, la sal i pedres naturals, les conserves, els greixos comestibles i el moble i il·luminació, entre uns altres.
Iran es posiciona com la vuitena destinació valenciana entre els països d’Orient Mitjà, amb un 3% de les exportacions a aquests països.
Les exportaciones valencianes se situen com les terceres en quantitat de l’Estat amb Iran, amb un 14% del total.
Importància del mercat d’Iran
La retirada de les sancions d’Estats Units i Europa ha tingut com a conseqüència l’increment de l’interès per aquest mercat, tant per a empreses que ja estaven treballant prèviament en el mercat, com para aquelles que encara no s’hi han introduït.
Maria Dolores Parra ha destacat que “per a les empreses que encara no tenen presència en el mercat, aquest tipus d’acció els ajuda a introduir-se en mercats com aquest en què l’ajuda institucional és molt valorada”.
Amb el nou pla d’inversió iranià, el país aspira a créixer a un ritme del 8% anual i pretén convertir-se en un pont entre Europa i Àsia. El Govern d’Iran ha anunciat un pla estratègic d’inversió per als pròxims sis anys amb un pressupost total de 360.000 milions de dòlars.
Aquest pot ser un bon moment perquè les empreses valencianes es posicionen en aquest mercat i aprofiten les nombroses oportunitats de negoci que sorgiran en el país.
En el mercat iranià existeixen oportunitats en infraestructures, amb nombrosos projectes per a la construcció o modernització de carreteres, vies fèrries, ferrocarrils suburbans, ports i aeroports. Altres sectors amb bones perspectives de negoci són el petroli i el gas, l’acer, la indústria petroquímica, les energies renovables, la indústria de l’automoció i el turisme.