El conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha destacat que “el sector ceràmic uneix tota l’essència de la indústria valenciana i la seua excel·lent qualitat, imatge, potencial i dinamisme el converteixen en referent per a la nostra economia i exemple del nou model productiu que volem per al nostre territori”.
El conseller ha fet aquestes declaracions durant la seua visita, al costat de la directora general d’Internacionalització, María Dolores Parra, i els representants d’Ascer a les empreses ceràmiques del nostre territori que estan participant en el Saló Internacional de la Ceràmica Cersaie, que se celebra a Bolonya del 26 al 30 de setembre.
Per al conseller, “gràcies a la seua aposta per la innovació, disseny i qualitat ha aconseguit el reconeixement mundial, posicionant com a líder indiscutible, tot i les dificultats”. En aquest sentit, ha subratllat “l’enorme esforç que realitza el sector i la seua capacitat d’adaptació a les necessitats del mercat a què ha sabut fer front amb gran èxit”.
Climent ha reiterat el compromís de la Conselleria d’Economia Sostenible amb els interessos de les empreses del taulell i ha ressaltat que “compten amb tot el nostre suport per ajudar-los a competir en un món global, on el coneixement, la innovació i la internacionalització són elements clau”. En aquest sentit, ha destacat que la Conselleria d’Economia ha destinat 17 milions d’euros al sector ceràmic des de 2009.
Ajudes per a reduir la factura energètica i futura Llei de mines
El conseller ha ressaltat així mateix que la Conselleria està treballant per atendre les reivindicacions del sector. Referent a això, ha explicat que per ajudar a fer front als elevats costos energètics que suporta el sector des d’IVACE se subvenciona fins al 30% el cost de les inversions en eficiència energètica. En aquest sentit, cal destacar que el sector ceràmic lidera els projectes d’eficiència energètica i és el sector que major nombre de projectes d’estalvi energètic ha presentat a l’IVACE.
A més, el conseller s’ha referit a la problemàtica al voltant de l’activitat extractiva de les matèries primeres (argiles) i ha avançat que la “finalitat de la Llei de la Mineria Sostenible és fer compatible l’obtenció dels recursos i matèries primeres necessàries per a els sectors productius com la ceràmica, amb el desenvolupament sostenible, així com buscar la participació de de tots els agents del sector”.
L’esborrany de l’avantprojecte de Llei està ja elaborat i recentment ha estat remès als representants del sector a la Mesa de la Mineria perquè realitzen les seues observacions i aportacions.
Un dels seus principals objectius de la Llei, ha explicat Climent, “és simplificar al màxim la càrrega administrativa associada a l’obtenció dels diferents permisos que habiliten per al desenvolupament de les activitats mineres i la nostra previsió és poder iniciar la tramitació parlamentària de la futura Llei a finals d’aquest any o inici del proper”.
Les exportacions del sector augmenten un 3,8% el primer semestre de l’any
Per la seua banda, la directora general d’Internacionalització, María Dolores Parra, ha ressaltat el bon comportament de les exportacions del sector que “les exportacions valencianes van arribar als 2.492 milions d’euros en 2015, la xifra més elevada de la sèrie històrica, fins i tot per sobre de 2007, situada en 2.283.000”.
A més, ha afegit “que les xifres d’exportació del sector en el primer semestre de l’any 2016 han ascendit a 1.575 milions d’euros, el que representa un increment del 3’8% respecte al mateix període de l’any anterior”.
Aquestes xifres situen l’exportació valenciana com la primera a l’Estat d’aquests productes, amb el 87% de l’exportació total, principalment des de la demarcació de Castelló, on es van originar el 80% del total estatal d’exportacions de productes ceràmics.
Pel que fa als països destinataris de les exportacions, la primera destinació dels productes ceràmics és França, amb 10% del total, seguit d’Aràbia Saudita (6,8), Regne Unit (6,5%) i EUA (6%).
Cersaie 2016
La Fira Internacional per rajoles ceràmiques i equipament de bany Cersaie celebra enguany la seua 33a edició, del 26 al 30 de setembre. En 2015 la fira va rebre un total de 101.000 visitants, d’ells 48.321 provenien de 150 països diferents de fora d’Itàlia, el que converteix al certamen bolonyès a la fira més internacional del sector ceràmic a nivell mundial.