La directora general de Serveis Socials i Autonomia Personal, Mercè Martínez, ha celebrat avui que des de la Sindicatura de Greuges es considere beneficiós el nou sistema de valoració per a les persones amb dependència impulsat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, ja que considera que coordinar amb els ajuntaments aquest servei beneficia la proximitat amb el ciutadà.
Així, s’ha manifestat Martínez després de conèixer la queixa d’ofici oberta pel Síndic de Greuges per analitzar el nou model, i en la qual apunta que resulta “beneficiós, per la seua proximitat i coneixement proper de les necessitats de la ciutadania, que els serveis socials municipals s’encarreguen de la valoració de les persones que sol·liciten els ajuts a la dependència”.
El nou model, que s’ha implantat aquest any de forma pionera a la demarcació d’Alacant, ha permès que en aquest territori s’hagen pogut passar de 5-105 valoradors, un nombre que està previst incrementar fins a 290 al llarg de l’any vinent, quan la municipalització del sistema d’atenció a la dependència s’estenga al conjunt del territori.
L’objectiu és la creació d’una xarxa professional que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació dels expedients de persones en situació de dependència, ha afirmat Martínez, que ha reconegut que la transició d’un model a un altre s’està realitzant d’una manera progressiva, de manera que encara que els números de valoracions encara no complisquen les expectatives marcades per la Conselleria, la veritat és que des que es va començar a aplicar el nou model fins ara els números s’han millorat fins a prop del 133 per cent.
La directora general de Serveis Socials s’ha mostrat convençuda que a aquest ritme el tap de valoracions que es va heretar de l’antic govern a les comarques del sud, on hi va haver anys com 2013 on no es va realitzar cap valoració, podrà reduir-se en breu, i ha afegit que des de la Conselleria també s’estan desenvolupant mesures normatives que permeten facilitar la coordinació amb els ajuntaments, als quals s’està acompanyant en aquesta tasca d’aprenentatge.
Així mateix, ha afirmat que la Conselleria agraeix les aportacions realitzades des de la Sindicatura i les incorporarà en la implementació d’aquest model que camina “cap al reconeixement real del dret de la ciutadania valenciana” i ha assegurat que, des de la conselleria, “assumim la responsabilitat de dotar durant aquesta legislatura dels mitjans necessaris per atendre totes les persones que ho necessiten”.
Així mateix, ha destacat que els serveis socials dels ajuntaments han de ser “claus” en el canvi de model de fer polítiques socials en què “el centre d’atenció siguen les persones”, el que permetrà aplicar la llei “com es mereixen totes les persones que es troben en situació de dependència”.
Martínez també ha agraït l’esforç que estan realitzant els ajuntaments que compartint la necessitat d’atenció als seus veïns i veïnes estan sent tenaços i eficaços en la seua gestió, així com als i les professionals que estan desenvolupant aquestes tasques.
En l’aplicació d’aquest nou model la Conselleria d’Igualtat ja ha destinat 6.270.770 euros en ajudes directes als ajuntaments i mancomunitats per reforçar els serveis municipals d’atenció a la dependència. Aquesta quantitat suposa un increment del 25 per cent respecte a les ajudes de l’any passat i està previst que, per al proper any, aquesta xifra seguisca augmentant, el que permetrà la contractació de personal suficient per agilitzar tot el procés.
Pla d’impuls
La Conselleria d’Igualtat va posar en marxa a principis d’aquest any un pla d’impuls a la resolució d’expedients de dependència, la qual cosa ha permès reduir el “tap” que existia i, per tant, la llista de persones pendents d’atendre. Des de l’inici de legislatura i fins al moment, s’han resolt 16.379 nous expedients, de manera que a hores d’ara 50.480 persones estan dins el sistema d’atenció, bé a través d’un recurs o servei o a través d’una prestació econòmica.
Dins d’aquest pla i més d’incrementar el personal de serveis socials municipals, s’ha reforçat també el personal de la conselleria, amb la incorporació de 31 funcionaris interins per a la tramitació administrativa en l’àrea de dependència de la direcció general de Serveis socials i Persones en Situació de Dependència, concretament 4 tècnics per a la resolució de recursos i queixes, 12 per elaborar i resoldre propostes PIA (Programes Individuals d’Atenció), i 15 tècnics més per a l’enregistrament de sol·licituds.