Un total de 32 representants de 9 territoris europeus d’Estats com Finlàndia, Polònia, Romania, Alemanya, Itàlia, França, Regne Unit, Dinamarca i Irlanda han participat en Tallers de Bones Pràctiques Start Up i Acceleració, i han visitat entitats de l’ecosistema emprenedor valencià com Idees, òrgan impulsor de l’emprenedoria de la Universitat Politècnica de València o el Parc Científic de la Universitat de València a Paterna.
La visita d’aquesta delegació europea s’emmarca en el projecte Interreg iEER “Foment de l’Ecosistema Emprenedor Innovador per a Joves Emprenedors” del qual forma part la Generalitat. L’objectiu és que els representants d’aquests territoris coneguen de primera mà exemples de bones pràctiques de l’ecosistema emprenedor valencià, que va permetre que el 2015 rebérem el premi com a Regió Europea Emprenedora.
El director general d’Economia, Emprenedoria i Cooperativisme, Paco Álvarez ha destacat “la rellevància de la participació valenciana en el projecte iEER, perquè ens permet compartir experiències amb altres territoris europeus amb l’objectiu últim de millorar el suport als joves emprenedors, així com la qualitat dels serveis i fons estructurals dissenyats per a ells”.
Paco Álvarez ha explicat que “per ampliar l’enfocament de l’ecosistema empresarial valencià no només és important la creació d’empreses, sinó també l’establiment de mesures que contribuïsquen a la cohesió territorial, la modernització de les indústries tradicionals, la creació d’ocupació i una economia que oferisca igualtat d’oportunitats per al desenvolupament”.
La delegació de representants europeus, encapçalats per Christine Chang, d’Hèlsinki-Uusimaaa Regional Council i coordinadora del iEER, ha pogut conèixer de primera mà quatre casos d’èxit d’emprenedors valencians sorgits de la iniciativa StartupUPV de l’institut Idees de la Universitat Politècnica de València, reconegut per la Unió Europea com a exemple de bones pràctiques en matèria de foment i assessorament de l’emprenedoria.
Projecte Interreg iEER
El iEER és un projecte estrella finançat per Interreg Europa que pretén impulsar la col·laboració dels actors europeus i regionals, per definir eines que permeten generar un ecosistema emprenedor entre les administracions públiques, les universitats, les empreses i els ciutadans.
La Generalitat participa en el projecte iEER al costat d’altres governs subestatals i universitats de països com Finlàndia, Polònia, Romania, Alemanya, Itàlia, França, Regne Unit, Dinamarca i Irlanda.
El projecte té una durada de 4 anys, els dos primers per intercanviar bones pràctiques amb els altres territoris participants, i els dos últims per fer el seguiment d’un pla d’acció que permeta millorar el suport als joves emprenedors, per millorar l’ús de fons estructurals i d’inversió europeus.
El projecte té un doble vessant. D’una banda es pretén que servisca de plataforma per al co-aprenentatge i l’intercanvi de coneixement entre territoris emprenedors per desenvolupar plans d’acció per al suport a joves emprenedors mitjançant fons estructurals i programes regionals. D’altra banda, també es pretén integrar la formació amb la investigació i l’emprenedoria, fomentant el paper de les universitats en la transmissió d’habilitats i esperit emprenedor, el suport a la generació d’idees de negoci i la creació d’Startups.
Cadascun dels 10 territoris ha constituït un Grup d’Agents Locals, format per l’Administració, les universitats, les empreses i la societat, que representa l’ecosistema emprenedor regional, que són els que participen en les activitats i intercanvi de bones pràctiques.