Bota al contingut principal

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha explicat a les Corts el pressupost 2017 del seu departament. La Generalitat hi destina 4.527 milions d’euros, la qual cosa suposa una pujada del 5,40% respecte a 2016, el 25,54% del pressupost total de la Generalitat.

Per àrees, educació i investigació augmenta en un 5,45% fins al 4.368 milions amb la finalitat de mantindre el sistema educatiu sostingut amb fons públics, les universitats públiques valencianes i les ajudes a famílies i estudiants. Cultura arriba als 96 milions d’euros, amb una pujada del 14,42% respecte a 2016, i esport incrementa el pressupost amb 22 milions d’euros, un 30,8%.

“Creixem en aquelles partides que hem detectat que tenen més incidència en el dia a dia de les persones, fent especial atenció en aquelles partides que garanteixen l’accés al sistema educatiu i cultural en condicions d’igualtat”, ha comentat el conseller Marzà.

Educació i investigació

Entre les principals novetats en matèria educativa es dobla el pressupost per a la formació del professorat amb un total de 21 milions d’euros per a implantar un nou sistema formatiu més pròxim als centres i amb diferents especialitats. En aquest context, tindrà un paper rellevant la formació en idiomes i la capacitació real del professorat per a impartir matèries en anglés i valencià dins de l’aplicació del que serà el nou decret de plurilingüisme. En aquest sentit, el conseller ha anunciat una novetat entre les diferents mesures que s’adoptaran: “Hem consignat 1,5 milions per a estades del professorat a l’estranger perquè es formen en llengües”.

Així mateix, s’incrementaran les partides per a beques menjador en un 10,5%, la qual cosa suposa quasi 6 milions més respecte a 2016 fins arribar als 63,85 milions. “Cal recordar que en els pressupostos d’enguany ja s’havia experimentat un augment significatiu, la qual cosa ha significat que tenim actualment més de 10.000 alumnes que se’n beneficien, i del total, 54.000 reben la beca completa, per tant, el pròxim curs evolucionem encara més en l’objectiu d’augmentar la qualitat dels serveis públics educatius amb l’increment del 10,5%”, ha concretat el conseller Marzà.

A tot això se suma la consolidació de la baixada de ràtios i l’increment de la plantilla docent per al pròxim curs, la millora de les necessitats educatives especials, la reducció del temps de substitucions i el pagament de sexennis al professorat interí, que havia retallat l’antic govern. Per a aconseguir-ho, s’ha augmentat en 45 milions d’euros el capítol destinat a personal.

Pel que fa a les infraestructures escolars i per acomplir el full de ruta marcat pel Mapa de les Infraestructures Escolars, s’incrementa la inversió de forma significativa amb un creixement del 76%. El conseller, Vicent Marzà, ha detallat que “en dos anys hem duplicat el pressupost destinat a infraestructures educatives, i en 2017 comptarem amb 133 milions d’euros per continuar desenvolupant l’objectiu que ens marca la societat valenciana de refer el sistema educatiu i garantir progressivament aules dignes”.

En l’àrea d’universitat i investigació, el pressupost creix fins als 866 milions, 94 més que en 2016. “Destinem 147 milions per a pagar part del deute històric a les universitats públiques valencianes de l’antic govern, un 17% del pressupost que destinem a l’àrea universitària”, ha remarcat el responsable d’Educació. Així mateix, es consolida la transferència de despeses de funcionament de les universitats i s’hi destinen 6 milions d’euros més per a millorar els complements retributius del PDI i del PAS.

Pel que fa a beques universitàries per a l’alumnat, s’incrementa la dotació un 5,66% per continuar en la línia de garantir que cap persona deixe d’accedir a la universitat o l’abandone per motius econòmics.

En matèria d’investigació, s’augmenta la dotació un 13,7%, la qual cosa suposa la creació d’una nova línia d’ajudes per a la contractació de joves investigadors, l’increment de les ajudes úniques a investigació i el finançament per a l’adquisició d’equipament científic, així com la línia pressupostària destinada al Consorci Espacial Valencià (VALSPACE)

Cultura

La partida que més creix en termes absoluts i relatius és la dedicada a actuacions en el patrimoni cultural valencià, que recull bona part de les demandes dels ajuntaments. “S’hi destinen més de 6,6 milions d’euros per a la restauració, la posada en valor, la promoció d’activitats per a donar a conéixer el nostre ric patrimoni, l’accessibilitat i la conservació dels béns materials i immaterials”, ha destacat el conseller de Cultura.

La reactivació dels sectors culturals i creatius valencians segueix sent una de les prioritats, tal com marca el Pla Estratègic Cultural ‘Fes Cultura’. Destaca la dotació amb més de 2 milions d’euros per al Pla de Foment del Llibre i la Lectura i l’increment fins a 4 milions d’euros del Pla de Xoc de les Arts Escèniques.

“Continuem virant en política cultural per a invertir en activitats i programacions, per a fer créixer el sector. Per això és importantíssim per a nosaltres destinar el màxim d’inversió en aquest sentit als diferents espais que depenen de la nostra conselleria”, ha comentat el conseller Marzà.

L’increment de pressupost per a activitat cultural és d’un 6,2%, amb 56 milions d’euros. L’Institut Valencià de Cultura augmenta en un 2,3% el pressupost, també s’incrementa la dotació per al Consorci de Museus i l’IVAM i es manté el pressupost de Les Arts després de la important pujada de 2016, amb l’objectiu de buscar altres fons de finançament públiques i privades mitjançant el Pla de Mecenatge de ‘Fes Cultura’.

El conseller Vicent Marzà ha dit: “Vull remarcar especialment els canvis que hem fet respecte al Museu de Belles Arts, que comptar amb un nou programa específic dotat amb 5,2 milions, un 49,57% més de pressupost, es tracta d’una reivindicació històrica per a un dels nostres museus de referència”.

Esport

El valencià era un dels territoris de l’Estat que menys invertia en matèria esportiva, situació que s’està corregint per l’esforç actual de la Generalitat. Així, el pressupost d’esport experimenta un gran creixement en 2017, d’un 30,8%, fins als 22 milions.

“Aquesta inversió servirà per aprofundir en l’aposta per l’esport base, tant pel que fa a activitats esportives diverses com pel suport a federacions i clubs, a més dels esports tradicionals i autòctons i les activitats esportives dins dels centres educatius.

A més, enguany es farà una aposta contundent per ajudar els municipis a millorar les seues instal·lacions i infraestructures esportives, amb una inversió de 2,2 milions.

El conseller Marzà ha volgut fer també un anunci relacionat amb la Pilota Valenciana: “A part de l’increment en un 26% de les accions per la potenciació del nostre esport autòcton, estem en disposició d’anunciar que hem pressupostat fons per a la compra d’un dels trinquets emblemàtics valencians, el trinquet de Pelayo, perquè siga propietat de totes les valencianes i dels valencians i punt neuràlgic per a desenvolupar tota una sèrie d’activitats relacionades amb la pilota”.