La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat la seua intenció d’impulsar la revisió de la normativa valenciana vigent en matèria d’infància, per “omplir les llacunes que hi puga haver en la promoció i garantia dels drets i atorgar a les xiquetes i els xiquets el protagonisme que els correspon”.
Mónica Oltra ha participat, al costat de nens i nenes i els seus familiars, en l’acte lúdic organitzat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat per commemorar el Dia Universal de la Infància, 20 de novembre, i que ha tractat sobre la defensa dels seus drets i s’ha celebrat al Palau dels Català de Valeriola que ha obert les seves portes per acollir la celebració.
Els nens i nenes, juntament amb els seus familiars, han pogut gaudir de l’animació de la contacontes Elisa M. Matallín, basada en el conte d’Oscar Wilde ‘El gegant egoista’, desenvolupat en tres sessions independents.
La vicepresidenta, durant la celebració, ha demanat a les nenes i els nens que tinguen un “paper actiu” en la consecució dels seus drets. “Han de ser protagonistes de les polítiques d’infància i no només els seus destinataris, de manera que se’ls escolte en tots els assumptes que els concerneixen i compten, com a ciutadans i ciutadanes que són, amb vies de participació per expressar les seues necessitats i formular les seues propostes”, ha subratllat.
Així mateix, Mónica Oltra s’ha compromès a elaborar un pla integral d’infància, “com a instrument que garantisca el caràcter transversal i que permeta planificar i avaluar el progrés en la seua consecució pràctica”.
A més, ha posat en relleu la necessitat d’avaluar les conseqüències que cada iniciativa pública rellevant puga tenir per a nens, nenes i adolescents i, per això, ha assegurat també que el Consell valorarà l’impacte potencial sobre la infància de tots els seus projectes normatius.
Per fer realitat els drets de la infància, la vicepresidenta ha requerit “mesures encaminades a corregir les desigualtats, que s’han aguditzat amb la crisi econòmica i la regressió de les polítiques socials, i que han convertit la infància en un dels grups socials més empobrits, tal com mostren els indicadors de risc de pobresa o exclusió social”.
També considera necessàries polítiques actives d’inclusió per “evitar la discriminació en l’exercici dels drets per raons de nacionalitat, pertinença a minories, diversitat funcional o altres motius”.
D’altra banda, ha recordat que tots els grups polítics de les Corts van decidir donar suport i desenvolupar legislativament el Pacte per la Infància, juntament amb entitats de la societat civil organitzada com UNICEF, Creu Roja Espanyola, Càritas i Save de Children, per donar plenitud als drets reconeguts en la Convenció.
No obstant això, ha posat èmfasi que encara hi ha nombrosos reptes per a la plena aplicació dels drets a la vida diària de cada nena i cada nen.
Actes de commemoració
A més de les activitats organitzades per la Conselleria d’Igualtat, la Direcció General d’Infància i Adolescència col·labora i participa en els actes organitzats per alguns municipis com Alzira, Mislata i Quart de Poblet, que formen part de la xarxa de ciutats amigues de la infància d’UNICEF. Castelló i Alacant també acullen activitats al voltant de la Infància.
També col·labora amb l’Ajuntament de Carcaixent en l’acte de lliurament de premis del concurs de dibuix infantil sobre acolliment familiar “Compartim família”. Així mateix, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana s’ha sumat a la iniciativa de la commemoració del Dia Universal de la Infància oferint, en els diferents museus que l’integren, un conjunt de tallers i exposicions dirigits al públic infantil i que també tindran caràcter gratuït.
Els actes previstos amb motiu del Dia Universal de la Infància no són, però, exclusivament lúdics. La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha organitzat, juntament amb l’Ajuntament de Paiporta, una jornada adreçada a professionals sobre l’abús sexual infantil.
Novembre 20
El 20 de novembre se celebra el Dia Universal de la Infància, coincidint amb el dia en què l’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar el 1959 la Declaració dels Drets de l’Infant, i el 1989 la Convenció sobre Drets del Nen.
Amb aquest últim tractat internacional, que ha estat ratificat per la pràctica totalitat de països del món, i que està en vigor al nostre país des de fa més de 25 anys, els nens, nenes i adolescents són reconeguts com a subjectes de ple dret i com a ciutadans actius, amb dret a les mateixes llibertats que les persones adultes.
La convenció ha instaurat a més el principi que qualsevol decisió que afecte nens, nenes o adolescents ha de ser adoptada en el seu benefici, per sobre d’altres interessos que hi puguen concórrer.