La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat aquest dissabte que el departament que dirigeix preveu augmentar en vuit milions el pressupost d’atenció directa a persones que pateixen Alzheimer en 2017.
D’aquesta manera, després de l’aprovació dels comptes de la Generalitat a les Corts Valencianes, passarien dels 59,2 als 67.200.000 en aquest apartat, amb el “objectiu de garantir els drets de les persones a mantenir una vida digna i per comptar amb altres persones que en tinguen cura”, ha precisat.
Oltra ha destacat aquestes xifres durant la seva intervenció en l’obertura del ‘VI Congrés autonòmic sobre l’Alzheimer’, que la Federació Valenciana de Familiars d’Alzheimer (Fevapa) organitza a Vila-real. En aquest sentit, ha volgut agrair els esforços “imprescindibles” d’aquesta entitat per ajudar les persones que pateixen aquesta malaltia i als familiars “que els volen”.
La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives “és coneixedora de la feina meravellosa” que aquest tipus d’associacions realitzen per a programes de respir familiar, tallers de psicoestimulació cognitiva o servei a domicili. Per això, aquest departament ha destinat durant l’any 2016 un import global de 1,8 milions a un conjunt de 50 entitats, amb les quals s’estima que “s’ha arribat a unes 2.000 persones”, ha apuntat Oltra.
Durant la seua intervenció, la consellera ha assenyalat que l’Alzheimer és “una de les epidèmies d’aquest temps i, d’alguna manera, afecta a tots”. De fet, la demència senil “s’ha convertit en el tercer problema de salut en els països desenvolupats”, segons ha comentat la vicepresidenta, que ha apuntat que a casa nostra s’estima que hi ha prop de 50.000 persones que pateixen aquesta malaltia i uns 100.000 familiars afectats.
Per això, la conselleria que dirigeix Mònica Oltra ha destinat nombrosos recursos per millorar la qualitat de vida de les persones malaltes d’Alzheimer i la del seu entorn. En total, ha agregat, són 34 els Centres Especialitzats d’Atenció a Majors (CEAM), on s’ofereix una atenció preventiva amb serveis especialitzats per a tractar d’aconseguir una major autonomia personal i retardar les situacions de dependència. Per al manteniment d’aquests recursos s’han destinat prop de 10 milions el 2016.
En aquest sentit, la responsable de les polítiques socials en el Consell ha indicat que la Conselleria ha incorporat l’envelliment actiu com una de les accions per millorar la qualitat de vida dels més grans. “Treballem conjuntament diversos departaments de la Generalitat per oferir respostes sociosanitàries per a millorar la qualitat de vida” de les persones malaltes com les del seu entorn”, ha explicat.
“La societat sencera, afectada o no, necessitem implicar-nos en la salut de totes les persones perquè, tot i que les malalties són individuals, les conseqüències, moltes vegades, ens afecten a tots i totes”, ha declarat la consellera d’Igualtat.
“Per això, estem estudiant la revisió i adequació de l’ordre de 4 de febrer de 2005 que regula els centres de dia i de les residències per a gent gran dependent, així com els CEAM”, ha apuntat la vicepresidenta. Segons ha exposat, “un dels punts clau és la inclusió de la tipologia de centres de les unitats de respir familiar i terapèutic per a les persones amb malaltia d’Alzheimer i altres demències”