La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la vicepresidenta de la Diputació de València, María Josep Amigó, han anunciat la col·laboració entre ambdues institucions en la construcció i equipament de centres destinats a persones amb malaltia mental i infància en quatre municipis de la demarcació de València.
La vicepresidenta ha explicat que la Diputació de València ha destinat al voltant de 6 milions d’euros a la construcció i reforma d’infraestructures socials en les localitats de Llíria, Sueca, Carcaixent i Paterna, responent a criteris proposats per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que prioritzen dos dels àmbits més abandonats per l’administració en els últims anys, “la salut mental i la infància”.
Oltra ha anunciat la construcció d’un centre de recepció d’infants a l’antiga presó de Llíria, propietat de l’ajuntament que cedeix l’immoble per a la seua rehabilitació i adaptació a aquest nou recurs. Tindrà un cost per a la Diputació de València de 900.000 euros i l’equipament serà finançat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que disposarà de 60 noves places de recepció de persones menors d’edat.
Pel que fa als recursos per a persones amb malaltia mental, la vicepresidenta ha anunciat l’inici de la tercera fase de les obres de la residència i centre de dia especialitzat de Sueca, amb un pressupost estimat de 2’3 milions d’euros i que comptarà amb 60 noves places, 40 residencials i 20 de dia.
Una altra de les infraestructures subvencionades serà la residència per a persones amb malaltia mental de Paterna, amb un pressupost de 1’6 milions i 24 noves places, i el CRIS (centre de rehabilitació i integració social) de Carcaixent amb 90 places, l’execució té una pressupost de 800.000 euros.
Així mateix, la vicepresidenta ha assenyalat l’interès de la diputació i la conselleria en la remodelació i rehabilitació del centre de Bétera per dissenyar “un espai per a les persones amb malaltia mental adequat a les seues necessitats”.
Oltra, que ha agraït a la vicepresidenta de la Diputació “com de fàcil ha estat” treballar amb aquesta institució, ha destacat que des d’ambdues institucions i al costat dels ajuntaments “apostem pel treball conjunt de les administracions com una sola, posant en el centre les persones perquè la ciutadania tinga els mateixos drets visca on visca”.
Ha incidit que les infraestructures en què es va a invertir s’han triat a partir de criteris objectius, perquè “s’ha acabat això de prioritzar segons l’amistat de l’alcalde de torn” i perquè l’objectiu prioritari és “crear i mantenir una xarxa pública en condicions de prestar els serveis corresponents”.
En aquest sentit, la vicepresidenta ha esmentat la mapificació de recursos dissenyada l’any passat per la conselleria “com una eina indispensable per conèixer els recursos i les necessitats en la demarcació de València”, tenint en comptes llistes d’espera i estudis poblacionals que defineixin l’existència de una demanda real poblacional, perquè el que es pretén és “treballar pensant en l’ara, però també en el futur”.
Oltra ha reiterat la importància d’establir una col·laboració “fluida i normalitzada” entre institucions, perquè és “de sentit comú que les diferents administracions col·laboren entre elles més enllà de projectes polítics per poder dissenyar un pla de tot el territori que atenga totes les necessitats presents i futures”.
Per la seua banda, la vicepresidenta de la Diputació ha explicat que des del primer moment la corporació provincial ha apostat “per la col·laboració entre administracions de manera que actuen com una de sola”, i ha indicat que per aquest motiu a més dels prop de 6 milions d’euros que es destinaran a la construcció d’aquestes noves infraestructures, s’han pressupostat 3,1 per serveis socials.
En aquest sentit, ha recordat que el pressupost provincial per 2017 ha registrat un augment de 2,7 milions d’euros per atendre els serveis socials dels ajuntaments de menys de 10.000 habitants, a més de mantenir la línia de col·laboració iniciada l’any passat, per la qual es doten amb 400.000 euros les ajudes per combatre l’empobriment energètic.
“El que avui presentem és el resultat de la col·laboració institucional, que és el que hem de fer les institucions: treballar per a les persones i posar-nos d’acord en qui fa què, perquè la ciutadania tinga els mateixos drets, visca on visca”, ha afirmat, i ha incidit en què s’han acabat “els temps en què les administracions competien entre si”, ha conclòs.