El ple del Consell ha analitzat l’informe de la Intervenció General de la Generalitat (IGG) sobre la gestió de serveis públics per concert per a la realització de les tècniques de diagnòstic per imatge mitjançant equips de ressonància magnètica.
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha explicat, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, que l’estudi de la Intervenció General de la Generalitat conclou que “hi va haver un insuficient control per part dels òrgans de contractació. És a dir, l’administració anterior va faltar en el seu deure de vigilància sobre aquestes ressonàncies”.
L’informe d’Intervenció de la Generalitat fa referència a la inexistència d’uns criteris únics de gestió i facturació per part de la Conselleria de Sanitat; l’existència de catàlegs propis en cada departament de salut que diferien del que preveu el contracte; l’absència d’implicació activa per part dels serveis de radiologia de cadascun dels hospitals i l’aplicació de criteris propis de facturació per part de l’empresa al marge del contracte.
Oltra ha avançat que, davant d'”aquesta evident manca de control per part de l’administració sobre aquest concurs milionari”, que executava en règim de monopoli la UTE Erescanner Salut, SL., “la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha decidit no renovar el contracte que s’acaba al setembre de 2018”.
Referent a això, la vicepresidenta ha assenyalat que “des de fa més d’un any s’està planificant la devolució al sistema públic de diagnòstic per ressonàncies. L’administració ha reaccionat davant la deixadesa i manca de control que expressa la Intervenció en el seu informe i va a posar en marxa diferents mesures per controlar l’activitat de la concessionària”.
D’aquesta manera, s’ha creat un grup de treball de radiodiagnòstic a la Conselleria de Sanitat Universal, constituït per facultatius especialistes en radiodiagnòstic, tècnics sanitaris, representants de radiologia, entre d’altres, per tal de treballar en la planificació davant la finalització del contracte al setembre de 2018.
“El Govern del Botànic segueix treballant per prevenir la corrupció”
El Consell ha aprovat també el conveni de col·laboració entre la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació i la Universitat Politècnica de València (UPV) per a la posada en marxa d’un sistema d’alertes primerenques per a la prevenció de la corrupció en l’administració valenciana.
L’aplicació, que serà pionera a Espanya, està previst que estiga operativa a partir de l’any 2018.
En aquest sentit, Oltra ha posat èmfasi que “al Govern del Botànic, a diferència del Consell anterior del PP, continuem treballant per al compliment estricte de la legalitat i la transparència, per la prevenció de la corrupció i la rendició de comptes davant la ciutadania i la societat”.
L’objectiu d’aquest conveni és desenvolupar models, mètodes i algoritmes relacionats amb una aplicació informàtica d’alertes primerenques, que permeta obtenir informació rellevant per poder detectar males pràctiques i irregularitats en la gestió pública a partir de les bases de dades de l’administració de la Generalitat.
Millorar la gestió de les mancomunitats
En un altre ordre de coses, el Consell ha aprovat l’avantprojecte de Llei de Mancomunitats, que té per objecte establir el marc legal per a les mancomunitats de municipis en l’àmbit territorial valencià i definir el règim jurídic que regule la creació, els òrgans de govern, les normes d’organització i funcionament i el procediment per a la supressió d’aquests ens.
Per tant, l’objectiu d’aquesta llei és fomentar el desenvolupament de les mancomunitats i dels municipis, configurant a aquestes com un eix bàsic en la prestació de serveis als ciutadans, mitjançant el desenvolupament d’una autèntica cultura associativa com a base per incrementar l’eficiència i eficàcia d’aquesta prestació, i com una referència bàsica per a les polítiques de la Generalitat i la resta d’administracions valencianes.
La portaveu del Consell ha explicat que aquest avantprojecte de llei, “un dels compromisos del Seminari de Morella”, pretén “aprofundir en una nova cultura de gestió orientada a la millora de la prestació del servei que proporcionen aquests ens, de la qual deriven avantatges per a la ciutadania”.
La vicepresidenta ha destacat que, entre altres novetats, s’introdueix la nova figura de mancomunitats d’àmbit comarcal, que es distingeix de la resta de mancomunitats; es pretén facilitar i simplificar el funcionament de les mancomunitats; i s’estableixen fórmules de coordinació de funcions municipals per a les mancomunitats, com a prestació conjunta de serveis, licitació de contractes, personal conjunt, etc.