La valenciana és la tercera comunitat autònoma, per darrere de Catalunya i Madrid, que més finançament europeu ha rebut per desenvolupar projectes d’alt contingut innovador en els últims tres anys.
Aquest finançament s’ha realitzat mitjançant el programa europeu Horitzó 2020, que inclou una convocatòria exclusiva per a PIME -anomenada “Instrument PIME” – i que dóna suport a aquelles petites i mitjanes empreses tradicionals o innovadores, amb ambició de créixer, desenvolupar-se i internacionalitzar-a través d’un projecte d’innovació europea.
En el període 2014-2016 la Comissió Europea ha finançat 58 projectes de petites i mitjanes empreses valencianes, el que representa el 12% del total de tot l’Estat.
Els projectes de les empreses valencianes que han rebut finançament en aquest període de temps fan referència a impuls de tecnologies de la informació, transport, adopció per part de les empreses de nanotecnologies de materials avançats, així com projectes d’agroalimentació.
El conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, ha destacat la “tenacitat de les PIME valencianes, el seu esforç i aposta per la innovació”, i alhora ha destacat que resultats com aquests “reafirmen a la conselleria en la voluntat de reinventar el model productiu amb una clara aposta per la innovació i la internacionalització”.
En termes generals, Espanya es consolida com l’Estat amb més empreses finançades pel programa “Instrument PIME” des del seu inici el 2014, amb un total de 483 empreses beneficiades, molt per sobre de països com Alemanya, amb 126 empreses seleccionades, o França, amb 108.
“Part d’aquest èxit es deu al magnífic treball que realitzen les PIME valencianes, que estan demostrant ser molt actives en el desenvolupament de projectes altament innovadors, característica molt valorada per la Comissió Europea, i d’ací les importants taxes d’èxit en les convocatòries”, ha reflexionat Climent.
L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) ajuda les PIME a participar a la convocatòria “Instrument PIME” amb assessorament especialitzat, seminaris per a l’elaboració de projectes i una línia de subvencions perquè aquestes puguen sufragar els costos de preparació de propostes. Dins d’aquest assessorament, IVACE organitza periòdicament jornades i tallers per tal de donar a conèixer a les empreses les claus per a la preparació de propostes a aquesta convocatòria europea.
Al llarg de 2017 hi haurà 8 convocatòries (2 per trimestre) per presentar projectes davant de la Comissió Europea.
Fases del programa “Instrument PIME”
La convocatòria “Instrument PIME” es divideix en tres fases. En una primera fase, les PIME reben finançament per estudiar la viabilitat científica o tècnica i el potencial comercial de la seua idea per tal de desenvolupar un projecte innovador. Un resultat positiu d’aquesta primera fase és molt important perquè l’empresa puga sol·licitar nou finançament en el marc de les fases següents.
En la segona fase, la més exigent, es dóna suport a la investigació i el desenvolupament de proves, prototips o processos innovadors pilot entre altres per apropar el projecte cap a la fase de mercat.
En última fase no hi ha finançament directe, sinó que se li facilita a l’empresa l’accés a capital privat i a entorns facilitadors en matèria d’innovació.