El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, s’ha desplaçat fins a un dels filtres verds o aiguamolls artificials que hi ha en l’Albufera de València, en concret al Tancat de Milia a Sollana, per a celebrar el Dia Mundial de l’Aigua. Enguany, l’eslògan triat en tot el món té a veure amb la reutilització del líquid element: ‘Aigües residuals. Per què malgastar aigua?’. El secretari autonòmic ha destacat la necessitat de reutilitzar aigües residuals per a protegir el medi ambient i la seua biodiversitat, com succeeix en els filtres verds de l’Albufera.
Álvaro considera imprescindible que es produïsca una revisió legislativa, entre altres ,de la Llei d’Aigües que impulse l’ús d’aigua depurada. “Hem de potenciar la reutilització entre totes les administracions, però especialment el Govern d’Espanya té l’obligació de liderar aquest procés perquè té les competències en matèria de planificació hidrològica. No és de rebut que el Pla Hidrològic del Segura incorpore el 100% de l’aigua depurada disponible, mentre el del Xúquer només contempla el 19%”, ha assenyalat el secretari autonòmic.
Les 478 depuradores de la Comunitat Valenciana van tractar en 2015 més de 431 hectòmetres cúbics d’aigües residuals, del que només un 31% (133 Hm3) es reutilitza. La Generalitat treballa, a través de l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR), per a duplicar aqueixa xifra i aconseguir que el 69% de l’aigua depurada que s’aboca als llits dels rius o directament al mar siga reutilitzada. D’aqueix 31% que es reutilitza, el 97’5% té un ús agrícola; l’1’4%, un ús urbà, i el 0’5%, ús industrial.
Ús mediambiental de la reutilització d’aigües residuals
Julià Álvaro ha destacat que la reutilització d’aigües residuals també pot tenir un ús mediambiental molt important “perquè afavoreix una millor qualitat de les aigües especialment en els nostres aiguamolls”. Per aquest motiu, espècies com el blenio, hagen tornat a aparèixer en les aigües de l’Albufera de València.
El blenio de riu o peix frare (Salaria fluviatilis) és un peix de cos sense escates i recobert per una mucosa que quasi mai supera els 10 cm de longitud. Està inclòs en els catàlegs d’espècies de fauna amenaçada, tant a nivell estatal com a regional, en la categoria de “Vulnerable”. Es té constància de la seua presència fins als anys 60 en el llac de l’Albufera. L’any 1979 es dóna per extinta aquesta espècie en el llac, amb dues cites possibles i aïllades a mitjan 80 i al començament dels 90.
L’any 2013, després de la reconversió del Tancatde Milia d’arrossar a aiguamoll artificial es captura en aquest espai un xicotet exemplar de blenio. El Servei de Vida Silvestre de la Generalitat, davant aquesta troballa, va engegar una sèrie de mostrejos confirmant la seua presència en altres punts de l’Albufera. El blenio reconquistaba el seu lloc en el llac. Des de llavors, prospeccions periòdiques han corroborat la positiva progressió de conservació d’aquesta espècie, paral·lela a la de la gambeta d’aigua dolça (Palaemoneteszariquieyi); un crustaci endèmic d’aiguamolls valencians, molt sensible a la contaminació.
La presència de poblacions de blenio i gambetaes relaciona amb la millorança de la qualitat de l’aigües, la qual cosa podria suposar un indicador de l’efecte dels aiguamolls artificials en el llac. En l’últim mostreig del Centre de Recerques Piscícoles del Palmar (Generalitat Valenciana), els dies 8, 9 i 10 de març de 2017, de nou s’han realitzat captures de blenios.
La Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha decidit prendre enguany una mesura addicional que té per objectiu millorar l’estat de conservació del blenio en l’Albufera de València. Aprofitant l’alta qualitat de l’aigua en els canals del Tancat de Milia, es van a traslocar a aquest aiguamoll artificial alguns exemplars capturats en el passat mostreig.
La reintroducció de peixos és una mesura que ja ha tingut considerable èxit amb el samaruc (València hispànica), un peix endèmic i amenaçat que ha trobat en Milia un hàbitat idoni. La solta d’exemplars de blenio té un marcat sentit simbòlic, doncs representa un indicador de l’avanç aconseguit en la millorança de la qualitat de l’aigua en el Parc Natural de l’Albufera, a la qual tants esforços s’ha dedicat en els últims anys.