La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha assegurat al ple de Les Corts que el Consell protegeix el sector apícola amb mesures compatibles amb la citricultura.
La titular d’agricultura s’ha pronunciat així a la compareixença parlamentària per a respondre sobre el grau de compliment de les mesures contingudes en la resolució 14/IX sobre defensa del sector apícola aprovada el 9 de juny de 2016, Elena Cebrián ha explicat que la protecció d’este sector es fa per consens i és prioritària per a la conselleria.
Ha subratllat que esta protecció seguix un enfocament transversal, fomentant la investigació, la millora de la qualitat i la formació en apicultura ecològica; atenent a les seues amenaces i buscant solucions junt amb el sector.
Respecte a investigació, l’IVIA i la Universitat de València col·laboraran en la investigació de patologies d’abelles. Quant a l’ús de pesticides, ha destacat els projectes d’experimentació i innovació d’agricultura ecològica i de sostenibilitat agrària en les estacions experimentals agràries i la creació d’un grup d’investigació sobre pesticides en l’atmosfera.
D’altra banda, la vespa asiàtica s’ha inclòs en la xarxa d’alerta d’espècies exòtiques invasores i s’ha demanat ajuda a les agrupacions de defensa sanitària apícola per a disposar d’explotacions sentinelles contra l’escarabat dels ruscos.
S’han adoptat mesures de suport al sector com per exemple l’orde d’ajudes a jóvens agricultors, per a explotacions on l’activitat apicultora tinga una presència significativa. S’ha elaborat, així mateix, un Protocol d’actuació, que arreplega el règim de notificació davant d’una incidència anormal de mortalitat en els ruscos i plans de control específic i aleatori. També s’han incrementat els controls des de la Conselleria per a evitar la competència deslleial amb les mels d’importació a baix preu.
Respecte a la pol·linització encreuada, Cebrián ha recordat que divendres passat el ple del Govern valencià va aprovar un acord per a una correcta ordenació i convivència dels sectors apícola i citrícola. L’acord, que té per objecte limitar la pol·linització encreuada de cítrics (pinyolà), incorpora mesures proposades pel propi sector apícola, com les distàncies i la zonificació d’assentaments i plantacions, i compta amb el seu suport majoritari.
Este acord incorpora la figura de l’assessor en gestió integrada de plagues, per al control del moment d’aplicació de fitosanitaris, amb l’objectiu d’assegurar que no es realitza quan les abelles estiguen en pecoreo, és a dir, quan ixen a recol·lectar el nèctar de les flors.
Contempla, així mateix, la utilització de tractaments alternatius durant el període de floració, com a mètode alternatiu per a reduir la presència de llavors en els fruits.
Elena Cebrián ha apuntat que l’aplicació d’este acord millorarà conforme es dispose d’informació més detallada de superfícies i varietats de cítrics i els seus híbrids susceptibles de “pinyolà”, a partir del Sistema d’Informació Geogràfica (SIG) citrícola i amb el desenrotllament del mapa varietal, que és una altra de les novetats importants de la resolució acordada, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana dilluns passat.