El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha reiterat al Govern l’oferiment de la Generalitat perquè la Policia Autonòmica col·labore en la lluita contra l’economia submergida.
Nomdedéu ha fet aquestes declaracions després de conèixer l’estudi realitzat pel sindicat de tècnics d’Hisenda, Gestha, que ha celebrat aquest dijous a Alacant el seu congrés nacional, i que xifra en el 28% del PIB de la demarcació el volum que suposa l’economia submergida.
Segons el responsable de Treball, són xifres “preocupants” i que obliguen els responsables polítics a “impulsar amb més força accions per acabar amb aquesta xacra que ens fa mal a tots i que representa una important injustícia social”.
En aquest sentit, ha recordat que el Consell va posar a disposició de la Inspecció de Treball els efectius de la Policia Autonòmica perquè “comptassen amb el màxim nombre d’efectius possibles”. Enric Nomdedéu ha explicat que, si bé en un primer moment el Govern Central va rebutjar l’ajuda del Consell, posteriorment va rectificar la seva postura i va acceptar la seua col·laboració.
“Tot i això -ha continuat el responsable de Treball-, mesos després seguim esperant que el Govern espanyol concrete i articule aquesta col·laboració a través d’un conveni que no sabem per quina raó està dilatant”.
Així mateix, ha recordat que des del desembre, que va sol·licitar una reunió amb el delegat del Govern, Juan Carlos Moragues, perquè “intervingués i ajudés a desbloquejar aquest acord i encara estem a l’espera que ens cite”.
Nomdedéu ha recordat que tots els grups de les Corts van votar a favor d'”establir un pla d’actuació en coordinació amb l’administració estatal subscrivint un conveni de col·laboració entre la Generalitat i el Ministeri d’Ocupació per a la participació de la policia autonòmica en les tasques de lluita contra l’economia submergida”.
La col·laboració de la policia autonòmica permetria, segons Nomdedéu, “multiplicar el nombre d’actuacions específiques contra l’explotació laboral i també que els casos d’economia submergida que es detecten en el transcurs de la resta d’activitats que exerceixen els agents no queden impunes, com pot ocórrer en aquests moments”.