La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha informat que el ple del Consell ha donat conformitat a la tramitació de l’avantprojecte de llei de Renda Valenciana d’Inclusió, una norma que “és fonamental per al Govern del Botànic, ja que el primer objectiu, del primer eix, del primer Pacte del Botànic és precisament la creació d’una renda valenciana d’inclusió”.
“Ara, per fi, el Consell ha acordat iniciar la seua tramitació com a avantprojecte i, després del seu pas pel Consell Jurídic Consultiu, el Consell Econòmic i Social i la seua aprovació pel Govern valencià com a projecte, es convertirà en una llei que esperem que entre en funcionament a principis de 2018”, ha assenyalat.
Oltra ha explicat que la finalitat “és que les persones tinguen una vida autònoma, independent i econòmicament digna. No només es tracta de cobrir econòmicament les seues necessitats, sinó fer que puguen tenir un projecte vital. Volem desenvolupar el dret fonamental dels valencians i valencianes als recursos i prestacions suficients per viure dignament i establir per part del Consell els mitjans necessaris de prevenció i lluita contra les situacions de risc d’exclusió social”.
La vicepresidenta ha explicat que, tot i que comptem amb la quarta taxa de risc de pobresa més elevada de l’Estat, només el 3,3% de la població en risc rep una renda mínima, molt per sota de la mitjana estatal que és del 6,6% “-ha prosseguit-. Per això, aquesta nova llei pretén atendre aquests problemes i deixar de ser irrellevants en la protecció social, i oferir una resposta digna i de justifica a aquestes realitats de mancança de vulnerabilitat i precarització, que ha produït un alarmant increment de l’exclusió social i un empobriment de la nostra societat”.
Oltra ha detallat les línies principals que es recullen en el text, mesures amb què es vol no només cobrir econòmicament les necessitats de les persones que no tenen patrimoni o ingressos suficients per cobrir les seues necessitats vitals, sinó també garantir el dret a la inclusió social mitjançant la posada en marxa dels serveis tècnics i professionals necessaris”.
Entre les novetats que inclou, ha destacat l’ampliació dels requisits d’accés bàsic que permetrà que un major nombre de persones tinguen accés a aquesta renda, com l’eliminació dels límits d’edat per tenir-hi accés.
També es creen nous tipus de renda: la que complementa el treball quan aquest no arriba al 80% del Salari Mínim Interprofessional (incloses les pensions no contributives) i una segona que es concedirà en funció d’una valoració individual.
Així mateix, Oltra ha ressaltat que es preveu que la renda tinga un caràcter indefinit i la seua concessió permetrà, sense necessitat de realitzar tràmits addicionals, l’accés a beneficis en altres àmbits com l’educatiu o el d’habitatge. “S’ha acabat estigmatitzar les persones en situació d’empobriment a què contínuament hagen de presentar papers de finestreta en finestreta demanant ajudes”, ha apuntat.
Liquidació dels Pressupostos de 2016
D’altra banda, la vicepresidenta ha informat sobre la liquidació del pressupost de la Generalitat corresponent a l’exercici 2016, presentada al Ple, “que indica un estalvi de més de 867 milions d’euros el passat exercici. A més, la reducció en les obligacions pendents a proveïdors s’ha reduït un 30% respecte a 2015, i un 45% en comparació amb 2014”, entre altres indicadors.
Segons ha assenyalat Oltra, “aquestes dades demostren una millora en la gestió, ja que tots els indicadors presenten una evolució favorable i es constata una millor gestió de les despeses i uns comptes més sanejats en el sector públic. També es posa en evidència la situació d’infrafinançament que patim i els esforços del Consell perquè aquesta discriminació financera de la Generalitat no es trasllade als proveïdors i empreses valencianes”.
“Amb tot això, -ha afirmat- aquest Consell hauria complert l’objectiu de sostre de dèficit del 0,7% corresponent a 2016 si haguérem tingut el finançament que ens correspon d’acord amb la nostra situació poblacional i econòmica”.
“Sense aquest finançament just, això no és possible, -ha reiterat- però les dades evidencien una gestió responsable per part d’aquest Consell, que ha millorat la sèrie històrica des de 2014, passant d’un dèficit de 2.980 milions a -1.664.000, Aquest és el marge de bona gestió, del que no es roba, i que fa pols el tòpic que els governs de dretes gestionen millor”.
Per tot això, ha reclamat “un finançament just perquè els valencians i valencianes tinguem els mateixos drets que la resta d’espanyols. Si ens asseguren això, aquest Consell complirà amb les seues obligacions de dèficit”.
En aquesta mateixa línia, ha informat que aquest retard en la reforma del sistema de finançament autonòmic ha motivat que s’haja aprovat també en el Ple la sol·licitud d’adhesió al Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) de 2017.