La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Una altra, ha presentat la campanya institucional que ha preparat el seu departament amb motiu del Dia Internacional del Poble Gitano, que “a través d’històries reals, vol ajudar a la societat a desfer-se de prejudicis i acabar amb els estereotips estesos”.
Oltra ha realitzat aquestes declaracions a Castelló en la presentació de la campanya institucional amb motiu de la celebració del Dia Internacional del Poble Gitano, on ha posat en relleu que l’últim estudi del CIS sobre ‘La percepció de la discriminació a Espanya’, evidencia que el rebuig cap al poble gitano, “està tan estès” i que, moltes vegades, “no es pensa en termes de racisme, atès que és una població que ha viscut, i en molts casos continua vivint, exclosa”.
Aquesta és una situació, ha assegurat Oltra, que “des del Consell, ja denunciem en la campanya de l’any passat on recriminàvem que la gitanofòbia era racisme i demanàvem a la gent que es gitanitzara per la igualtat”.
La campanya presentada, ha assegurat Oltra, “fa un pas més i pretén aconseguir que la veu de les persones gitanes siga escoltada en condicions d’igualtat”. Per a la vicepresidenta del Consell, la població gitana constitueix “una part inseparable de la societat valenciana, amb una identitat cultural pròpia i singular que, des del Consell del Botànic, hem reconegut des de l’inici, manifestant públicament el nostre suport i treballant dur per a visibilitzar la seua realitat i per a caminar de la mà cap a la seua plena ciutadania”.
La vicepresidenta Mónica Oltra s’ha compromès a seguir “promovent mesures que reduïsquen la desigualtat que afecta a les persones gitanes, a afavorir la participació activa de gitanos i de gitanes en tots els àmbits i espais de la nostra societat” i també a lluitar “contra la discriminació i la creixent gitanofòbia, que limita el desenvolupament personal i professional de les gitanes i els gitanos, atempta contra la dignitat de les persones i vulnera drets fonamentals”.
En aquest sentit, Mónica Oltra ha anunciat que, dijous que ve 6 d’abril, està prevista la primera reunió de la comissió mixta per al desenvolupament de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano, amb l’objectiu de coordinar a totes les institucions públiques que treballen en aquest àmbit i l’engegada dels mecanismes i recursos públics per al disseny i desenvolupament de l’estratègia i d’un pla integral, mitjançant les comissions o grups de treball al fet que siguen necessaris.
Sobre aquest tema, la vicepresidenta del Consell ha manifestat que aquesta comissió “serà paritària” i ha destacat “l’esforç de les entitats per a presentar propostes d’equitat”. En la comissió hi haurà 11 vocals representants del Consell, 1 vocal de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, 3 vocals de les diferents diputacions, 1 de les universitats valencianes, 15 representants d’entitats especialitzades en el treball amb persones gitanes i 3 persones gitanes de reconegut prestigi.
Una de les persones expertes de la comissió és Ana Giménez, professora de la Universitat Jaume I, i estaran també representants de dues associacions de Castelló, l’Associació Gitana Castelló i Fundació Secretariat Gitano Castelló.
Segons el parer de la vicepresidenta, l’engegada d’aquesta estratègia valenciana és necessària perquè el poble gitano, “és un dels col·lectius que més ha patit l’exclusió a tot el món i malgrat els significatius avanços de les últimes dècades, l’exclusió contínua”.
Per aquest motiu també considera fonamental “sensibilitzar a la població convidant a desfer estereotips i prejudicis”, i la la campanya institucional va en aqueix camí visibilitzant situacions reals, perquè segons ha assegurat Oltra, part de l’origen en les situacions d’exclusió i discriminació té la seua arrel en “el desconeixement d’aquestes realitats i en els estereotips i prejudicis construïts contra aquest col·lectiu”.
La veu gitana
La campanya institucional, amb un cost de 58.000 euros, estarà present en diferents mitjans de comunicació (premsa digital, ràdio, i televisions locals) i en xarxes socials amb el hashtag #laveugitana.
La campanya compta amb històries de vàries persones gitanes, amb la seua realitat, que és la mateixa realitat que la de la resta de la societat valenciana. “Volem ajudar al fet que la gent es desfaça dels seus prejudicis, enterre els estereotips que tan estesos estan en la nostra societat, visibilitzant la pluralitat i diversitat existent dins del poble gitano. Fer un pas més i demanar a la ciutadania que escolte la veu de les persones gitanes i no els seus prejudicis”.
“Volem, -ha concretat Oltra- que escolten la veu de Mila, que diàriament s’alça per a treballar i traure avant a la seua família; o la d’Antonio, estudiant de Dret que, com milers de joves, solament vol aconseguir un futur millor; igual que Irene, que estudia per a ser mestra el dia de matí”.
També ha citat la veu de Reme, que s’esforça perquè tot estiga perfecte en el seu treball, la de Loles, que la seua vida és treballar per als altres; la de Josefa, que des del seu treball com a mediadora social aconsegueix que, diàriament, molta gent confie en ella. Com també confien en Carlos, que porta 20 anys tallant el pèl en la seua perruqueria, on treballa, com ho fa Emilia, qui és auxiliar d’infermeria.
Perquè, per a la vicepresidenta del Consell, a pesar que s’han aconseguit avanços molt importants en les últimes dècades, “encara queda un llarg camí que recórrer, en el qual és imprescindible garantir el dret a la igualtat i ser fermes contra la discriminació i la gitanofòbia”.