La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha incorporat des de l’inici d’aquest any a un total de 3.993 nous beneficiaris al sistema d’atenció a la dependència, la qual cosa suposa incorporar de mitjana “44 persones al dia”, segons ha explicat la vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra.
La vicepresidenta ha qualificat les dades del balanç dels tres primers mesos d’enguany com a “molt positius”, i ha assenyalat que són resultat del pla d’impuls per a la resolució d’expedients dissenyat per la Conselleria a principis de 2016 “que està començant a donar els seus fruits ja, tot acostant-nos al repte que ens vam proposar de resoldre 1.200 expedients al mes”.
Així mateix, ha destacat que aquestes dades “contrasten amb les dades de l’any batejat com l’any de la fam, el 2013, quan no es va resoldre ni un sol expedient i va ocasionar, en part, el gran tap de 45.000 persones pendents d’atendre que ens trobem a l’inici d’aquesta legislatura”.
Amb les xifres actuals s’ha reduït en 14.634 persones la llista d’espera; però “ara mateix hi ha 30.052 persones esperant i seguirem treballant a aquest ritme perquè la xifra vaja reduint-se el més ràpid possible”, ha assenyalat Oltra.
La vicepresidenta ha destacat també l’increment que s’ha produït en el nombre de sol·licituds presentades, ja que en els primers tres mesos d’enguany s’han rebut 6.629 noves sol·licituds, quantitat que triplica les rebudes durant el mateix període de temps de l’any passat.
Oltra considera que aquest increment respon als bons resultats de 2016 que “animen les persones en situació de dependència a reclamar un dret que l’anterior executiu va negar durant anys, cada vegada més gent confia en la nostra gestió i això és el millor indicador que anem pel bon camí, que el treball que estem realitzant arriba a les persones.
Pel que fa al cost de les prestacions econòmiques, Oltra ha indicat que la Conselleria ha abonat en els tres primers mesos de l’any “un total de 52 milions d’euros”, en concepte de nòmines ordinàries mensuals, endarreriments, retroactivitat i pagaments a hereus de persones ja mortes.
Canvis en el model d’atenció a la dependència
Actualment, amb tots els expedient resolts des de juliol de 2015, un total de 56.339 persones estan sent ateses a través de serveis o prestacions econòmiques. Concretament, 38.865 reben una prestació econòmica mensual i 17.474 són ateses a través d’algun tipus de servei, residencial, de dia o en habitatge tutelat.
Oltra ha recordat els canvis produïts en els últims 21 mesos en la gestió del sistema d’atenció a la dependència que han permès l’agilització en la tramitació dels expedients i els bons resultats que s’estan produint. En matèria de personal no només s’han reforçat els serveis de dependència de la conselleria amb nous funcionaris, sinó també els serveis municipals amb un important increment pressupostari per crear una xarxa professional que permeta els ajuntaments assumir la valoració i tramitació d’expedients.
Així mateix, ha assenyalat els pagaments mensuals que es realitzen no només per les nòmines, sinó també els corresponents al pagament de la retroactivitat ja hereus, així com l’augment a màxims de les prestacions econòmiques des de gener de 2016 que s’abonen durant els primers 5 dies hàbils de cada mes.
La vicepresidenta ha recordat que tots aquests avenços han estat “avalats” per l’Informe de l’Observatori de Dependència publicat per l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials que situa la valenciana com la tercera autonomia on més ha avançat el sistema d’atenció a la dependència el 2016, tot i que ha assegurat que “encara hi ha molta feina per fer i estem lluny d’aconseguir l’objectiu que totes les persones dependents siguen ateses com mereixen”.