El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha visitat, juntament amb el director de distribució d’Iberdrola a la Comunitat Valenciana, Bonifacio Álvarez, les instal·lacions del centre de control i operacions de l’empresa Iberdrola, situat a Torrent.
Climent ha pogut conèixer amb detall el funcionament d’aquest centre de control que, junt el que la companyia té també a Alacant, s’encarrega de gestionar les xarxes elèctriques amb les quals se subministra energia a més de tres milions de valencians, a través de 60.000 quilòmetres de línies elèctriques, més de 130 subestacions i aproximadament 22.000 centres de transformació.
Durant la seua visita, el conseller ha posat l’accent en “la gran importància que té per al conjunt de la societat i en concret per al nostre teixit productiu poder disposar d’un subministrament elèctric segur, fiable i de qualitat”.
Referent a açò, el titular d’Economia Sostenible ha subratllat que “és necessària la total col·laboració entre les administracions públiques i les empreses elèctriques per a agilitar i donar resposta a les noves demandes que es produeixen sobretot en empreses i zones industrials que volen créixer, per al que és vital comptar amb la potència i qualitat de subministrament elèctric adequades”.
“Som conscients que en llocs com Lliria, Vilafranca o Castalla, entre uns altres s’està donant aquesta problemàtica, que impedeix l’impuls industrial d’aquestes zones i nosaltres hem d’estar al costat de les empreses, eliminant traves i donant solucions als seus problemes”, ha afegit.
En aquest sentit, el conseller s’ha compromès a “seguir treballant i cooperant per a donar solució als possibles problemes de saturació i falta de potència elèctrica que impedisquen el creixement a empreses i polígons industrials, i per a garantir un subministrament elèctric concorde als seus nous desenvolupaments i necessitats”.
Pla d’impuls de la mobilitat elèctrica
D’altra banda, el conseller ha recordat en la seua visita que la Conselleria d’Economia Sostenible, mitjançant l’IVACE, “té entre les seues prioritats en matèria energètica impulsar una mobilitat més sostenible i un dels principals punts en els quals es basa aquesta estratègia és el foment de la mobilitat elèctrica, per a açò estem treballant en un Pla d’impuls del vehicle elèctric i desplegament de la infraestructura de recarrega”.
El pla integral que ja està molt avançat pretén servir d’eina per a estimular la demanda dels vehicles elèctrics i desenvolupar una vertadera infraestructura de recarrega en ciutats, habitatges i autopistes.
Per a açò, segons ha explicat el conseller “estem analitzant la situació actual de la mobilitat elèctrica en el nostre territori, així com l’estat de la tecnologia associada i les barreres existents per al desplegament de la infraestructura del vehicle elèctric”. El Pla, previst per a estiu, arreplegarà així mateix objectius en l’horitzó 2020, 2025 i 2030 i una bateria de mesures per a possibilitar l’impuls del vehicle elèctric.
Paral·lelament i encara que, ja en 2015 i 2016, des de *IVACE es van habilitar incentius a la inversió en vehicles elèctrics i punts de recarrega dins del programa d’estalvi i eficiència energètica en el transport, durant l’any 2017 es va a intensificar aquests suports amb la creació d’una nova línia específica per al foment de la mobilitat elèctrica dotada amb 0,5 milions d’euros que se sumarà als 0,75 milions que es destinaran al foment de la resta de mesures de mobilitat sostenible.
Aquesta línia inclourà ajudes per al desplegament de la infraestructura de recarrega del vehicle elèctric, donant prioritat a les instal·lacions fotovoltaiques, i als vehicles per a les empreses i les entitats públiques de la Comunitat Valenciana, que estarà en sintonia amb el pla d’impuls al vehicle elèctric.