La Secretària Autonòmica d’Hisenda, Clara Ferrando, ha viatjat esta setmana a Mérida, Extremadura, en companyia del Conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, per tal de buscar aliances territorials en les negociacions obertes a Madrid per a la reforma del model de finançament autonòmic.
El govern valencià i l’extremeny ha firmat un manifest de 8 punts similar al que ja s’ha firmat amb Múrcia, Balears i Andalusia o es demana que el govern central blinde l’Estat del Benestar i no aborde la reforma del sistema com un debat entre territoris, sinó que totes les persones tinguen els mateixos serveis garantits independentment de la comunitat on residisquen, sense que això implique, com en el cas valencià, haver d’incórrer en un dèficit estructural i un deute galopant.
Extremadura i el País Valencià han reclamat que els recursos financers garantisquen l’estabilitat sanitària, educativa i de serveis socials que són majoritàriament competències autonòmiques. Això implica una reforma de la regla de despesa i la creació d’un fons de reserva (similar al de les pensions).
El document signat també reclama que l’Estat es comprometa a transferir recursos suficients per a finançar el nivell de prestació de serveis que la normativa estatal estableix en un clima de lleialtat institucional, perquè l’Estat no pot reclamar a les comunitats que oferisquen uns serveis de qualitat si no les dota de la transferència de recursos necessaris. A més a Mérida s’ha reclamat que s’inicie el procés d’harmonització fiscal perquè el finançament autonòmic siga eficient i equitatiu.
L’Administració central ha suportat un 20’5% dels ajustos durant la crisi, mentre les CCAA han suportat un 62’2% o les Corporacions locals el 28’1% entre 2011 i 2015. En sentit contrari, la Seguretat Social ha contribuït a incrementar la despesa un 10’8% en estos anys. És a dir, la reducció de la despesa pública ha sigut aconseguida en un 95% per l’esforç de les administracions autonòmiques i locals, el que s’ha deixat notar en els seus balanços comptables i en la qualitat dels serveis que presten.
Entre 2009 i 2014, subratlla el document, la insuficiència de recursos ha incrementat de forma substancial l’endeutament de les Comunitats Autònomes en uns 156.000 milions. Per als valencians i les valencianes el càlcul del deute històric de l’Estat ja arriba als 16.000 milions, que l’Estat.
Per a Clara Ferrando “es tracta d’un deute il.legítim que no hem generat perquè tenim un nivell de despesa superior a la mitjana. Tot al contrari, tenint una despesa per davall de la mitjana espanyola, l’infrafinançament de l’Estat ens ha genera uns 16.000 milions d’euros de deute històric des de 2012 que no tindríem si el model ens haguera fet arribar els recursos necessaris”
Després de l’encontre de la delegació valenciana amb la Consejera d’Hisenda i Administracions Públiques d’Extremadura, Pilar Blanco-Morales, Clara Ferrando ha destacat la importància de rubricar acords amb altres territoris de l’Estat. “Es tracta d’un moment clau en el procés de modificació del nou sistema de finançament autonòmic i és important que el text reconega el deute generat per la insuficiència d’ingressos per a cobrir la despesa generada pels serveis públics fonamentals. Per als valencians, especialment maltractats pel sistema, és important que se reforme de forma urgent i que ens compensen per un deute que hipoteca el nostre futur i que en gran part s’ha generat per la injustícia del sistema actual”.