El secretari autonòmic d’Ocupació, Enric Nomdedéu, ha presentat a Paris davant els països membres de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) el projecte ‘Avalem Territori’, l’estratègia que ha engegat el Servef per a adaptar les polítiques d’ocupació del Consell a la realitat i les necessitats del territori a partir d’un diagnòstic en el qual participen l’administració, els agents socials i les universitats.
Nomdedéu, que ha exposat aquest programa en la reunió semestral del comitè director del programa Desenvolupament Econòmic i Creació Local d’Ocupació (LEED), ha destacat que “l’interès per exportar aquest projecte a l’OCDE representa un reconeixement a les bones pràctiques del Consell en matèria d’ocupació”.
Per al responsable d’Ocupació, la participació de la Comunitat Valenciana en aquest fòrum constata el “canvi de rumb que han experimentat les polítiques d’ocupació del Servef”. “El Servef ha passat de ser fiscalitzat pel mal ús de Fons Europeus en polítiques actives d’ocupació, a ser posat com a exemple per a altres regions de tot el món”, ha declarat al respecte.
Enric Nomdedéu ha emfatitzat, davant els delegats dels 35 països membres de l’OCDE, que ‘Avalem Territori’ és “una de les iniciatives més innovadores que està duent a terme el Servef”. Una iniciativa que té per objetiu mobilitzar i implicar els agents regionals i locals en el disseny de les polítiques d’ocupació per a aconseguir adaptar la oferta de formació ocupacional que s’ofereix als aturats i aturades a les necessitats específiques de cada comarca i municipi.
“La Comunitat Valenciana acull molts hàbitats empresarials al llarg del seu territori, ha expressat Nomdedéu, no podem oferir la mateixa formació a una persona aturada que resideix a Vila-real, el centre del clúster de la ceràmica que a una un altre que resideix a Elx, per exemple, on destaca l’agrupació d’empreses del calçat”.
Nomdedéu ha explicat que ‘Avalem Territori’ permet l’obtenció d’informació sistematitzada i detallada de les característiques del mercat de treball en tots els municipis valencians. Per aquest propòsit, amb la col·laboració de la Universitat de València, la Universitat d’Alacant i la Universitat Jaume I de Castelló, s’ha dissenyat una metodologia de diagnòstic participatiu amb més de tres-cents indicadors, capaç d’identificar mancances formatives o nous nínxols d’ocupació.
Així mateix, ha destacat que aquestes accions es canalitzen a través dels ‘Acords per l’Ocupació’, una estructura de participació, oberta i transversal, que agrupa responsables municipals, sindicats i organitzacions empresarials.
D’altra banda, el responsable d’Ocupació ha afegit que, per a complementar la detecció de necessitats, el Servef ha creat un grup de treball permanent entre administració i empreses per a millorar la col·laboració en matèria de formació professional. Aquest grup es reuneix tots els mesos i agrupa a empreses de primer nivell com AVSA, Dulcesol, Embutidos Martínez, Royo, Stadler o SPB.
Programa LEED
El programa LEED (Local Economic and Employment Development) aconsella als governs i regions des de 1982 sobre les modalitats de resposta als canvis econòmics i com afrontar els complexos problemes d’un món en ràpida evolució.
La missió del Programa LEED és contribuir a la generació de nous i millors llocs de treball a través de la implemetnació de polítiques i pràctiques innovadores, que potencien capacitats i estratègies integrades a nivell local. L’activitat consisteix principalment en l’anàlisi comparativa de les experiències de creixement econòmic, social i laboral, dels 35 països membres de l’OCDE.