El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha presentat l’Observatori de la Indústria les novetats més importants en aquest àmbit impulsades des de la Conselleria, entre les quals destaca el Pla Estratègic de la Indústria Valenciana (PEIV), la nova Llei de Gestió, Promoció i Modernització de les Àrees Industrials, i el Pla de la Indústria 4.0.
L’Observatori és un instrument de coordinació en el qual estan representats la Generalitat i els principals sindicats i associacions empresarials, i que té objectiu treballar conjuntament en favor de la innovació i la competitivitat del teixit productiu valencià.
El conselller ha explicat que “hem presentat a l’Observatori de la Indústria els resultats inicials de l’elaboració del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana, un dels compromisos adquirits pel Consell en el seminari de Torrevella, amb la finalitat de establir un full de ruta per a la reindustrialització del nostre territori”.
“En concret, es tracta d’una primera fase d’investigació i diagnòstic, que s’ha dissenyat per poder sectorializar i territorialitzar la política industrial, i que ara serà participat per l’Observatori. Amb ell es marca un full de ruta, amb especial incidència en la formació professional, de manera que també ens anem a coordinar amb la Conselleria d’Educació”.
“Esperem que siga un pacte al que tots els grups en les Corts donen el vistiplau i puga tenir la seua continuïtat en el temps. A més, haurem de comptar amb la col·laboració de tots els agents socials per implementar-lo”.
Aquesta investigació per al PEIV, que ha involucrat més de 500 empresaris, ha estat realitzada per la Universitat Politècnica de València i ha comptat amb la col·laboració de sindicats, instituts tecnològics i associacions empresarials.
Respecte a la nova Llei de Gestió, Promoció i Modernització de les Àrees Industrials, el conseller ha destacat que el text ha sigut aprovat per unanimitat a l’Observatori, i anunciat que el text de la llei serà aprovat pel Ple del Consell en dues setmanes, “possiblement el 30 de juny, perquè seguisca la seua tramitació a les Corts”. Ha destacat que “es tracta d’una llei molt treballada amb FEPEVAL i altres associacions, i molt presentada en l’àmbit empresarial”. Amb ella pretenem contribuir a millorar la qualitat del sòl industrial del nostre territori”.
Climent també ha informat l’Observatori sobre el Pla de la Indústria 4.0. “Ja s’han llançat les primeres ajudes per a la digitalització i la indústria 4.0, en el marc d’aquest pla de digitalització, que és un dels objectius establerts en el Seminari de Sagunt. El Consell ha fet una forta aposta per incrementar la competitivitat empresarial mitjançant la digitalització del sector industrial, el desenvolupament i consolidació de l’oferta de solucions digitals i d’electrònica avançada i la posada en marxa de plataformes de col·laboració sostenibles entre empreses i agents generadors de coneixement”.