La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha informat en la roda de premsa posterior al ple, reunit a Ademuz, que el Govern valencià ha aprovat l’avantprojecte de Llei de Taxes de la Generalitat.
“Aquesta era una assignatura pendent des de fa més de 12 anys, que la Sindicatura de Comptes portava reclamant repetidament- ha afirmat- i que era imprescindible per a posar ordre”.
En aquest sentit, Oltra ha assenyalat que amb la nova norma “es pretén millorar la normativa existent adequant-la a la realitat, i revisant el conjunt de serveis i actuacions de la Generalitat que en l’actualitat es troben subjectes al pagament de taxes. Per a açò- ha afegit- s’opta per classificar les taxes per matèries, ordenades alfabèticament, superant la tradicional classificació per conselleries”.
Al costat de la vicepresidenta ha intervingut també el conseller d’Hisenda i Model Económic, Vicent Soler, per a explicar el contingut d’aquest avantprojecte de llei, que inclou, entre les seues principals novetats, la rebaixa de les taxes acadèmiques universitàries, que suposarà una reducció del preu de les matrícules del 15% en els pròxims dos cursos. Així mateix, el Consell compensarà a les universitats per aquesta rebaixa amb una inversió de 26,5 milions en els dos exercicis.
La mesura, que forma part del Pla de Millora del Sistema Universitari Valencià impulsat per la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport mostra la clara vocació social de l’actual Consell, ja que el seu objectiu és que cap estudiant deixe d’accedir a la universitat o l’abandone per motius econòmics. Amb ella, la Generalitat inicia una rebaixa progressiva per a anul·lar la pujada duta a terme per l’anterior Consell i se situa entre les comunitats amb preus moderats i més beques en matèria universitària.
Més exempcions socials
D’altra banda, el text aprovat pel Consell aprofundeix també en l’accent social de les polítiques en marxa amb l’ampliació d’exempcions en violència de gènere, adopcions o menors, a instàncies de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.
Així, arreplega, entre altres mesures, l’equiparació dels beneficis entre les famílies nombroses i les monoparentals. També amplia els beneficis a col·lectius vulnerables, com l’exempció de taxes educatives les dones víctimes de violència de gènere i joves extutelats de la Generalitat que hagen estat subjectes al sistema de protecció de menors o al sistema judicial de reeducació, i per a persones majors de 16 anys i menors de 18 que tinguen al seu càrrec a persones amb diversitat funcional o menors d’edat, o que hagen sigut víctima de l’explotació sexual o tracta o víctima de violència intrafamiliar.
Cal destacar que de les 4.600 modalitats o quanties de taxes, el 75%, 3.450, corresponen a Sanitat, en la seua majoria com a preus de referència per a la seua imputació a les companyies asseguradores o per l’atenció d’estrangers i desplaçats, mentre que entorn del 12% (al voltant de 530) estan relacionades amb el sector agrari; un 5,6%, al voltant de 260, amb Educació, Cultura i Ciència; i el 2,8%, prop de 120, amb Medi ambient.
També hi ha 98 relacionades amb Hisenda i Administració Pública; 40, amb obres públiques, urbanisme i transport; 37, amb Esports; i 30 cadascuna, amb Justícia i l’IVAM. Quant a la recaptació, el 70-80% procedeixen de l’àmbit de Sanitat, Educació i protecció social.
2.000 places d’Educació Infantil
D’altra banda, entre altres assumptes tractats pel Consell, el ple ha aprovat la creació a Altea d’una escola d’Educació Infantil de primer cicle, que comptarà amb 82 places per a xiquets i xiquetes de fins a 3 anys.
En aquest punt, Mónica Oltra ha destacat que, en els 20 anys del Govern anterior, “es van crear 160 places d’educació Infantil mentre que en dos anys del nou Consell ja s’han creat 2.000 places d’aquest cicle.