La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que la campanya d’enguany del Consell amb motiu de la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones continua traient el focus i la responsabilitat de les dones i se centra a assenyalar cap als maltractadors i reclamar la implicació de tota la societat.
Mónica Oltra ha presentat a Castelló la campanya de la Generalitat, juntament amb la directora general de l’Institut de les Dones i per la Igualtat de Gènere, María Such, on ha demanat a la ciutadania que no siga còmplice amb el masclisme, “volem que la societat trenque els murs i siga conscient que aquest és un problema de tota la societat i no una qüestió domèstica, volem que la gent assenyale el masclisme”, ha manifestat.
En aquest sentit, ha explicat que la campanya d’enguany, igual que passa en les últimes dues edicions, “centra el focus en l’entorn de les dones que són víctimes de violència de gènere”. Si en anys anteriors es va centrar el focus en el control que els adolescents fan dels mòbils de les seues parelles o en els homes que creuen en les relacions igualitàries, en aquesta ocasió s’ha decidit “interpel·lar la societat en el seu conjunt”.
Els veïns o els amics són alguns als quals s’interpel·la directament en aquesta campanya que, amb el lema ‘No sigues còmplice. Assenyala el masclisme’, es podrà seguir en mitjans de comunicació i xarxes socials, amb l’objectiu que l’entorn de la víctima es consciencie que la violència masclista, de qualsevol tipus, “no és una qüestió domèstica, sinó una cosa que fa a tota la societat”, ha explicat la vicepresidenta.
En aquest sentit, ha incidit que la campanya, tant a través de cartells, com de vídeo, tracta els diferents tipus de violència que s’exerceixen contra les dones, la física, la psicològica, la sexual, l’econòmica, la simbòlica, fins i tot la subtil, “aquesta que no es veu, però que no per això és menys perillosa”.
Oltra ha indicat que les últimes dades, tant dels Centres Dona 24 hores, com del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), evidencien que les dones “s’estan apoderant i estan dient no a continuar sotmeses a la dictadura d’un home que no les vol”, i ha indicat que 6 de cada 10 dones que van passar pels centres dependents de la Generalitat van acabar interposant una denúncia contra el seu maltractador.
Així mateix, ha assenyalat que l’informe del CGPJ sobre el segon trimestre de l’any assenyala que de les 5.727 denúncies que es van posar en aquest període de temps, la majoria van ser interposades per les víctimes, en concret 167 ho van fer directament, i 3.367 va ser acompanyada d’un atestat policial.
La vicepresidenta, que en la seua intervenció ha recordat a les dones valencianes assassinades durant aquest any pel terrorisme masclista, ha precisat que l’objectiu del Consell és “acabar amb totes i cadascuna d’aquestes violències” i amb aquesta finalitat, la Generalitat ha impulsat el Pacte Valencià contra la violència de Gènere i masclista, un acord subscrit el passat mes de setembre per 63 institucions i entitats i al qual s’han sumat més de 5.600 persones i prop de 500 entitats, assumint el seu compromís en la lluita contra la violència de gènere i masclista.
Per la seua banda, la directora general de l’Institut de les Dones i per la Igualtat de Gènere, Maria Such, ha assenyalat la importància d’acabar “amb la idea que la violència de gènere és una qüestió de parella, un qüestió íntima, perquè és una qüestió que s’ha d’abordar com un conflicte social”.
Pacte Valencià contra la Violència de Gènere i masclista
El Pacte compta amb 293 mesures encaminades a eradicar la violència de gènere i masclista. Per impulsar aquestes accions la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives destinarà un total de 12.793.881,78 euros del seu pressupost de l’any que ve. La vicepresidenta ha aclarit que es tracta d'”un pacte transversal” i, per això, a aquesta partida pressupostària se sumaran les dotacions que cada conselleria destina al compliment de les mesures que li competeixen.
Entre les mesures del Pacte, la vicepresidenta ha assenyalat l’increment per al proper any d’un 18% del pressupost per a la gestió dels serveis i centres que atenen les dones, especialment a aquelles que són víctimes de violència o que es troben en situació o risc d’exclusió, amb un total de 10.390.000 d’euros. Cal destacar els 5 milions d’euros per a la gestió dels Centres Dona 24 Hores de València, Dénia, Castelló, Alacant i Torrevella, i l’ampliació de la xarxa de recursos assistencials.
Una altra de les mesures incloses en el Pacte és l’equiparació de les dones mortes per violència de gènere amb les víctimes del terrorisme en les ajudes que reben les seues famílies, actualment de 6.000 euros que pujaria fins als 75.000 a partir de 2018.
En matèria de prevenció, s’ha posat en marxa una nova Xarxa d’Agents d’Igualtat, passant de 35 a 78 punts d’atenció, i que els pressupostos de 2018 s’amplien a les mancomunitats de la Safor, el Baix Segura, el Comtat i La Ribera Alta. La vicepresidenta ha recordat també les ajudes per a les dones que estan en una situació d’especial vulnerabilitat, com la nova renda valenciana d’inclusió social, que amb un pressupost de 88,5 milions d’euros d’atendre la població més desfavorida, que en molts casos “té la cara de dona”.