Bota al contingut principal

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha celebrat hui que el BOE publique la modificació del Reglament d’Explosius  per a adaptar-lo a la realitat de la festa. Les Corts Valencianes van aprovar una declaració per unanimitat i es va traslladar la proposta al Ministeri a través del senador Carles Mulet, que va realitzar diferents interpel·lacions al Govern en les quals va confirmar al representant valencià al març de 2020, acceptant les modificacions reclamades des del territori valencià.

Els canvis aprovats agilitzen les tramitacions i adapta la normativa a las necessitats i duració de la festa, en aspectes com la custòdia de la pólvora durant els dies de celebració en les desenes de municipis de tota l’autonomia valenciana i unes altres que utilitzen la pólvora en les seues detonacions amb canons i arcabussos. Mulet ha assenyalat que “per fi és una realitat aquesta acció política que s’ha coordinat en Compromís amb el suport de la Conselleria de Cultura, la qual cosa permet que la pólvora puga utilitzar-se amb garanties en el món de la festa”.

Mulet ha destacat el treball intens realitzat per Pepa Prats (Unió Nacional d’Entitats Festeres), de Rafael San Jerónimo, lletrat de la Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians (UNDEF) que agrupa entitats de set províncies espanyoles i quatre CCAA, del regidor de Cocentaina Jordi Pla, amb el suport de la Conselleria de Cultura amb Raquel Tamarit al capdavant o del diputat autonòmic Jesus Pla, entre altres. Pla ha assenyalat que “la modificació normativa ajuda a l’ús i la preservació de la pólvora en la festa i és un patrimoni cultural de tots els valencians i la normativa existent havia perjudicat la realització dels actes i havia afeblit el nombre de festers i festeres que disparaven”.

L’Ordre publicada hui en el BOE evita perills amb la manipulació polvorins i transvasaments i millora el tractament uniforme donat inicialment a l’ús de la pólvora en el qual, per seguretat, introduïa restriccions amb l’ús de quantitats, custòdia, en la manipulació del polvorí o cantimplores i en els temps i horaris en la duració dels festejos, de manera que s’aconsegueixen incloure enel Reglament les necessitats reals de la festa, sense perdre mesures seguretat, quant al tractament dels residus, el reomplit de les cantimplores en el polvorí de manera legal i coordinada amb el món fester.

Mulet ha ressaltat els beneficis d’aquesta classe d’ordres i canvis per a pirotècniques i món de la festa o sectors vinculats, com l’hostaleria, a cultura o l’artesania, que viuen de la festa. L’edil de Cocentaina Jordi Pla, va recordar a l’inici de la reivindicació que “la festa suposa un impuls econòmic notable,  genera benestar i és un motor que impulsa i crea ocupació”.