Bota al contingut principal

El cap de llista de la Coalició Compromís-Equo per València, Joan Baldoví, ha presentat el lloc web on la formació presentarà els grans eixos que defensarà esta campanya i, posteriorment, al Congrés dels Diputats. El primer gran tema que ja es pot consultar a: explica.compromis.ws és el referent a exercir la democràcia i per això s’explica el que des de Compromís han batejat com “Referèndum Baldoví”.

Des de la coalició formada per BLOC, Iniciativa, Verds i Equo proposen una reforma de la llei electoral amb profunditat per aconseguir una democràcia més representativa. “El que no és de trellat que un vot d’una persona a València no val el mateix que, per exemple, el d’un votant de Sòria. Els vots han de valdre igual i, per això, cal que les circumscripcions passen de ser de la província a la comunitat autònoma, cal que els escons es repartisquen proporcionalment a la població de dret i cal que despareguen les barreres electorals”, segons ha declarat Joan Baldoví.

El referèndum que proposa Baldoví pretén ser una iniciativa legislativa “orientada a la convocatòria d’un referèndum estatal per a reformar la llei electoral vigent. Els demòcrates de veritat de tot l’estat volem parlar d’estes reformes per a millorar la nostra democràcia, per a fer-la real i oberta i, per tant, qui siga un demòcrata no tindrà por en obrir un debat necessari per acabar amb les barreres, per a donar els diputats que mereixen territoris, com el cas del País Valencià i per acabar amb el mètode d’Hondt, substituint-lo pel de Hare, que és molt més representatiu i proporcional i que, a més a més, ja s’aplica en alguns països”, segons ha declarat el cap de llista per València de Compromís-Equo.

A més a més, Baldoví vol que amb este nou sistema d’elecció i representació, “els diputats deixen de ser castes superiors intocables i passen a ser un treballadors de la cosa pública, uns eficients gestors que donen comptes davant dels seus electors del treball que fan. No podem obviar que els diputats valencians de PP i PSOE han estat muts esta legislatura que ha acabat i, per exemple, els 12 parlamentaris d’estos partits per Alacant sumen tan sols tres preguntes parlamentàries, la qual cosa és molt preocupant”.

En referència a la fórmula d’elecció, Baldoví proposa que les llistes estiguen desbloquejades, “perquè l’elector puga triar els seus representants segons la seua vàlua i no per un ordenament tancat de partit”.