Anar directament a les notícies

Compromís rebutja la persecució del funcionari de l’Ajuntament de Dénia que advertí de l’incompliment de la llei per retolar únicament en castellà

Publicat el en Llibertat i Igualtat

La portaveu adjunta de Compromís, Mónica Oltra, ha qualificat hui d’absolutament intolerable que l’alcaldessa de Dénia, Ana Kringe, haja obert expedient disciplinari al tècnic de Promoció del Valencià del seu Ajuntament per haver realitzat un informe advertint que s’estava incomplint la llei perquè la retolació de les noves senyals urbanes està exclusivament en castellà.

Per a Oltra “estem davant d’una persecució a un funcionari que l’únic que ha fet és la seua feina correctament, una actitud rebutjable i més encara quan és realitzada per la màxima representant d’una corporació local. Amb esta actuació Kringre està demostrant uns tics totalitaris i poc democràtics que malauradament comparteix amb alguns altres dirigents del PP”.

“Des de Compromís anem a presentar iniciatives en Les Corts per a exigir al Consell que actue davant esta situació de vulneració de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià per part de l’Ajuntament de Dénia”.

“Una vulneració de la normativa valenciana en la retolació de la capital de la Marina Alta que també ha denunciat la Sindicatura de Greuges i que en compte de provocar una rectificació de l’equip de govern de Dénia o un requeriment per part del Consell per a què es complisca la llei està comportant la vergonyosa persecució d’un funcionari per fer bé la seua feina”, ha conclòs Oltra.

 • Toni

  De fora vindran i de casa mos trauran !!
  Davant la defensa del valencià ni un pas enrere. A quin extrem hem aplegat que tingam que defensar la nostra llengua en la nostra pròpia terra? Que vergonya: tot per culpa dels valencians que voten al PP.
  La lluita no a fet mes que començar, cal posar les coses al seu lloc. Visca la terra i Compromís !!

 • Tito

  Me parece bien que se use doble titulación en carteles de carreteras y cosas así, pero el otro día, en el hospital, tuve que preguntar medico a medico para saber como ir a ver a mi abuela porque todo estaba en valenciano y eran palabras muy técnicas. hay que tener cuidado con eso y facilitar las cosas importantes. Hay mucho castellano parlante y extranjeros en sitios como hospitales o lugares oficiales que no se enteran de nada.

  • Josep

   Sincerament, no et crec. Precisament, les paraules tècniques són pràcticament idèntiques en valencià, castellà, anglès o francès… Clar, que quan hom no vol entendre…

  • Effe

   Una pregunta: Has leído este artículo en valenciano sin problemas, pero no entiendes las indicaciones del hospital?

  • albert

   quant jo vaig a l´extranger, també tinc algun problemeta de comprensió, per aixó aprenem idiomes, o es portem la traductora, o preguntem. Si hi ha tant d´extranger, es podria possar la traducció a l´anglés, no?

  • obrien

   Estimat Tito, … el valenciano NO tiene la culpa de que perdieras tiempo en localizar la habitación de un familiar tuyo, quizas los tecnicismos empleados o el desconocimento de los doctores para indicarte correctamente. Por lo tanto deberias buscar otro foro para plantear tu queja y no en este. L'Hospital de Dénia mitjançant la empresa que el gestiona MARINA SALUD compleix amb quasi total suficiència la Normativa llingüística en l'ús del Valencià (com ha de ser) en els rétols identificatius. De la mateixa manera aquella informació que puga portar a comfusió està clarament retolada en castellà. A cas necessites traducció de paraules com ara PLANTA, EDIFICI ABC, SALA D'ESPERA, QUIRÒFANS, TRAUMATOLOGIA, MEDICINA INTERNA, SALA D'EXTRACCIONS, etc etc Es més et diria que l'Hospital disposa d'un servei de traductors en diverses llengües… El que es castellano parlante o extranjero y no entiende nada, en numerosas ocasiones hace poco por querer enterarse. Por lo que te repito, el VALENCIANO NO tiene la culpa. Espero que este mensaje sí lo hayas entendido.

  • Empar

   Hay castellanos "parlantes" y castellanos "escrivientes", pero como veo, eso no garantiza que hablen o escriban bien. Mentir si que mienten bien: son precisamente las palabras "técnicas las que se asemejan más en todas las lenguas. Ho has comprés, veritat?

  • pau

   castelano hablante, rei!

 • Laura

  La llei és molt clara respecte a la cooficialitat del valencià al nostre país. De totes formes, la persecució d'un funcionari per advertir d'una irregularitat és, senzillament, perillosa com a precedent. Els treballadors públics han de treballar al servei de la ciutadania i no dels capritxos dels polítics. Jo parle valencià, el valencià és la llengua dels meus pares i amics i no tinc perquè sentir-me marginada per poder gaudir d'una llengua pròpia que enriqueix la meua cultura i que, sentimentalment, em fa sentir part d'una terreta que m'estime molt.
  Ja està bé!!!

 • Xavier

  Fortíiiiissim!!! Ole i ole pel tècnic de Dénia! Un funcionari que li planta cara a estos polítics sense trellat! Es pot saber què esperava Ana Kringe d'un tècnic de Promoció del Valencià??? Que es dedicara a torcar-li la pols als diccionaris??? Este home s'està jugant el lloc de feina per defensar la nostra llengua. Tot el meu suport per al treballador!!!

 • Enric

  Estos del PP no tenen mesura ni mirament. Si no ens espavilem i els aparem els peus es faran en tot. Ja n'hi ha prou de xuleria i corrupció. A este pas, tants anys de desgovern del PP seran pitjor que el mal d'Almansa.

  Ja veeu com se les gasten a Dénia, a qui piula, garrotada…

  Ànim, força i compromís.

 • Maria

  Sabeu el pitjor de tot? Que bona part dels regidors que li aguanten les eixides de to a l'Ana Kringe són valencianoparlants. Peperos, sí, però de Dénia de tota la vida i ara reneguen de la llengua en què millor saben expressar-se!!! Això no té ni cap ni peus! Jo sóc deniera i aquí ja estem prou acostumats a veure com cada vegada que li trauen els colors al govern algú s'acaba enduent una bufetada sense saber massa bé perquè… Així funcionen, mai s'equivoquen, sempre tenen la veritat absoluta, qui no és amic, és enemic… Molt trist!

 • Josep Ramon

  Ara ja sabem que a més de sol i platja Dénia té una alcaldessa totalitària, maleducada i venjativa. A Dénia ja la coneixem ja. Quan hi ha una càmera tot són rialles i bones paraules però per darrere fa anar als seus com cagalló per séquia segons com tinga el dia. Però mira que li riuen les gràcies. En el fons estan amargats i volen amargar la vida als altres. Ja estem farts de polítics mediocres i inútils que només saben gastar i gastar en parides però, de forment ni un gra.

 • Jaume

  Quina poca vergonya! Però si és que fins i tot el Síndic de Greuges els ha dit que han de retolar en valencià!!! Quin cap més dur. No es governa a colp de rabietes, dic jo. Molts ànims per al tècnic i per als denier de bona fer que han d'aguantar amb paciència la burrereta de la senyora alcaldessa!

 • LOLA

  A l'escola, al carrer, al treball, parlem valencià, però clar esta gent com sols parla un idioma, doncs no enten l'altre i, a més a més, no vol coneixer la llei, molt propi del PP en matèria llingüística. Intolerància en qui no parla com ells i si la llei diu altra cosa, doncs, que més dona!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Dentrtt

  Sense vergonya ni la coneixen.

 • DavidMarinaBaixa

  Els polítics no ens han de fer la feina. Hem de ser nosaltres mateixos qui exigim ser atesos en valencià, i parlar valencià al carrer. El nostre poble, el nostre país; la nostra llengua.

 • Llúcia

  Quina vergonya!! Incompleixen la llei i en lloc de arreglar-ho la paguen amb un treballador que tenia l'obligació d'advertir-los que estan escometent una il·legalitat. Em sembla molt folt i perillós perquè estem parlant de la faena d'una persona i del seu futur laboral. Un expedient en l'administració pública no només deixaria de ser el tècnic de normalització de l'ajuntament de Dénia, sinó que no podria accedir a cap altre lloc de treball dins l'administració.

 • Manuela

  Quina falta d´ètica i moral!!! Però de segur que les persones que han fet aquesta barrabassada no tenen ni idea d´aquestes paraules, i com acostumen a fer la gent de la mateixa ideologia política, a la gent honrada que fa feina com cal, al carrer!
  Àbus de poder i d´autoritat!!!! Ja està bé, PROU
  Espere que recapaciten i es tornen enrere, això seria mostrar una mica d' humiltat i admetre que s´han equivocat! Però no crec que siguen conscients del mal que poden aplegar a fer a les persones que treballen per a que un Ajuntament funcione com cal. Gràcies a gent com aquest tècnic els ajuntaments funcionen de manera clara i transparent.
  El meu suport al tècnic, perquè sé que es una persona molt competent i així ho ha demostrat sempre que he anat a demanar-li qualsevol traducció.
  Molta sort!

 • Rosa

  Però què s'han pensat aquesta gent? Que poden fer el que els vinga de gust en cada moment? Uns altres polítics que es passen la llei pel "forro"!!! Jo també he sigut usuària de l'Oficina de Promoció del Valencià. Sóc membre d'una falla i sempre ens han ajudat amb les crítiques i els llibrets. Quan la senyora alcaldessa i els seus regidors fan el discurset faller de torn sí que saben usar el valencià, sí… Clar, la nostra llengua només per a certes ocasions que ells consideren "folclòriques"… Una injustícia!!! Tot el meu recolzament per al tècnic de Promoció del Valencià de Dénia. Sempre hem rebut d'ell un tracte impecable i ens ha demostrat que és un bon professional.

 • Ana

  I algú sap què farà l'alcaldessa després de la cagada esta? Segur que ni disculpes ni res. I del responsable de la cagada de retolar malament qui és? Quants duros ha costat al PP i CU omplir Dénia de pals i senyals? Algú del Psoe o del Bloc s'ha preocupat de demanar-ho?
  Veent com de grossa l'han feta, haurien de rectificar immediatament i demanar-li comptes al regidor o qui siga el responsable d'instal·lar malament la senyalítica. I que dimitisca si fa falta.

 • PERE

  AIXO ENS PASSA PER VOTAR I DEIXAR QUE ENS FURTEN LA NOSTRA TERRA GENTOLA CARTAGENERA TIPO TRILLO I ZAPLANA, LA MURCIANITZACIO D'ALACANT ESTA PLANETJADA DES DE FA MOLTS ANYS I SOM JA QUASI PALESTINS A TERRA NOSTRA. DESPERTEU VALENCIANS!

 • Dimonieta

  Qué baix ha caigut Dénia amb estos polítics i esta alcaldessa! Per cert, què en diuen els sindicats d'açò?

  • Indignat

   Els sindicats? ni estan ni se'ls espera. Això faltaria, que tossiren a l'amo.

 • Pep Saval

  És l'estil del PP: que em tinguen por. El funcionari tècnic de normalització lingüística ha entregat un document a un regidor electe. Quin delicte ha comés? Des de quan els representants del poble no tenen dret a informació municipal? A més, ha dit alguna mentida eixe funcionari municipal? Tots coneixem com està tractant la llengua el PP, només cal veure Canal 9 i l'ús que els mateixos polítics del PP fan de la llengua. Vergonya, cavallers, Vergonya!

 • RobinHoodofSherwood

  O anem a per eixa gent legalment i amb protestes al carrer o ens seguiran robant tot, la cultura i els diners. Cal anar a per ells!

 • Paco

  Xe! Ara que fins i tot els del PP s'han apuntat a parlar valencià, a Dénia la Kringe s'ha encabotat a cagar-li la campanyeta "Som guais i parlem valencià" al presi Fabra… Esta dona sempre vol destacar i ja no sap com!
  http://www.escolavalenciana.com/noticies/detall/1

 • Carmesina

  Incompleixen la llei i damunt expedienten el treballador públic que els ho adverteix. Intolerable.

 • vicent

  He rebut un escrit del Síndic de Greuges referent a la denuncia signada en la campanya que es va iniciar aquí, en el que me damanen aportar mes documentació per poder tirar endavat la tramitació de l'esmentada denuncia i que si el el plas de 15 dies no han rebut les dades sol-licitades arxivaran l'expedient.

  M'agradaría rebre informació del que cal fer ara.

  Vicent.