484.000 metres quadrats de terreny forestal, han vist millorades les seues condicions gràcies al treball realitzat als últims mesos per la brigada EMCORP, un grup de 9 persones que han estat empleades per l’Ajuntament d’Ontinyent gràcies a una subvenció obtesa pel consistori del SERVEF, dins d’aquest programa de foment de l’ocupació.
Els treballs, que han tingut lloc des de octubre a juny han servit per a realitzar diverses tasques de regeneració i poda, desbrossaments, així com la recuperació de sendes del terme i també altres actuacions urbanes.
El Regidor de Medi Ambient, Fran Quesada, destacava que els brigadistes, baix la coordinació de la regidoria, “han actuat a una superfície equivalent a 49 camps de futbol, duent a terme tasques molt diverses que sense dubte repercutiran molt positivament en el nostre entorn”, manifestava.
Un dels principals treballs ha estat la realització d’una franja perimetral de seguretat de 50 metres d’ample per 4.000 de llargària en la zona de la Solana, que uneix el Pou de Moltó, el de la Garrofera i el Pou de Sant Esteve. A la part d’Ombria també s’ha realitzat una actuació semblant, a la part de darrere del cementiri fins el Pou Manifest i l’Alt de les Olles-Barranc de Bunyol, “actuacions reflectides com a necessàries al Pla de Prevenció d’Incendis”, recordava Fran Quesada.
Altra actuació a destacar es la ubicada a l’espai conegut com el Galindero, on primer es va preparar el terreny amb l’eliminació de pins cremats per després dur a terme la repoblació de la zona amb 911 unitats de plantes autòctones, així com la recuperació de 746 unitats d’espècies existents (garrofers, carrasques, oliveres…). El Regidor de Medi Ambient posava de relleu que “no sols hem facilitat la recuperació de la zona amb estes més de 1.600 plantes, sinó que al mateix temps es va recuperar una senda de 1.400 metres i un pou existent al lloc”, afegia Quesada.
La brigada EMCORP ha recuperat també el camí vell de Bocairent, on s’ha rehabilitat el ferm de camí, en un tram de 1.000 metres, i els murs de pedra seca en un tram de 340 metres quadrats, fins arribar al terme de Bocairent. Esta actuació ha comptat amb la col•laboració de l’escola EFA la Malvesía, que ha permès disposar durant 15 dies de 13 alumnes d’aquesta escola del Grau Mitjà de treballs forestals, així com dos alumnes més durant dos mesos del Grau Superior de Recursos Naturals que han realitzat un estudi i posterior seguiment individualitzat del projecte de repoblació al Galindero.
Fran Quesada remarcava que “a banda de les actuacions, la idea era que els treballs es realitzaren de forma compacta i coordinada, de manera que puguerem enllaçar vàries actuacions i conformar una única amb caràcter global, per optimitzar esforços, recursos i temps al màxim”, explicava. Un exemple sería l’actuació al Galindero, realitzada a la par de les dutes a terme a la part baixa de les antenes del Torrater, la part alta del Torrater i la baixada cap al barranc de Bocairent (a l’altura del Molí del Pas) i el Camí Vell de Bocairent.
El Regidor de Medi Ambient tenia especials paraules d’agraïment “per a l’esforç de Rafa, Aleix, Manolo, Juan, Toni, Miquel, Juan, Salva i Jose” (membres de l’EMCORP 2011), i “també d’Inma, Alberto, Ricardo i Samuel” (membres de la brigada PAMER 2011).
Fran Quesada avançava per últim que “donats els excel•lents resultats, i davant el positiu impacte i la necessitat de dur a terme actuacions d’aquest tipus, des de la regidoria estem en converses per intentar aconseguir una brigada fixa a la nostra ciutat”. Esta brigada realitzaria durant l’hivern tasques forestals i puntualment urbanes, i durant l’estiu treballs de prevenció i extinció d’incendis.