Bota al contingut principal

Vora 140 vivendes es beneficien a Pedreguer d’aquest servei posat en funcionament per l’equip de govern fa escassament 5 mesos

 

Primer es va aconseguir en gener que la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions -dependent del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç- donara el sí al consistori per a la “explotació d’una xarxa pública de comunicacions electròniques basada en la utilització del domini públic radioelèctric a través de freqüències d’ús comú” i a que puga actuar com a “proveïdor d’accés a internet”, és a dir, es va permetre que fóra inscrit en el Registre d’Operadors de xarxes i serveis de comunicacions electròniques.

Després va haver vàries setmanes de funcionament en proves.

Finalment, en maig, es posava en marxa la xarxa Guifi.net que donava accés a Internet de forma gratuïta als veïns de Pedreguer. Amb aquest servei, els veïns no han de pagar cap tipus de quota periòdica per accedir a Internet, ja que el Consistori no busca una finalitat comercial. Tots els veïns que vulguen col·locar l’antena receptora han de tenir visió directa amb les antenes emissores del senyal, que estan instal·lades a la Sella i a Monte Solana. A més, l’únic requisit per a obtenir l’usuari és presentar un document que avale la residència al municipi.

L’equip de govern valora, després de 5 mesos de posada en marxa, molt positivament la implantació i el funcionament de la xarxa, així com la bona acollida que ha tingut entre els ciutadans.

De fet”, ha manifestat l’Alcalde, Sergi Ferrús, “estem valorant la possibilitat d’ampliar el servei, perquè hem arribat ja al màxim suportat per les dues antenes instal·lades”. I és que en poc menys de mig any Pedreguer ha superat amb escreix tots els pobles de la comarca que ja portaven algun temps oferint el servei, com ara Xàbia o Poble Nou, i molts altres d’arreu del territori espanyol on es va originar aquest tipus de xarxa (sobretot al nord de Castelló i a comarques catalanes). “Tenim 139 vivendes connectades i unes 25 en projecte”, valoren fonts del govern municipal; “és una dada important, perquè estem parlant d’unitats familiars, és a dir, en cada vivenda pot haver-hi més d’un usuari”; Ferrús pensa que és un gran servei no només de comunicació sinó d’estalvi familiar, ja que, “si suposem que aquestes vivendes no estan pagant la línea i l’adsl a un operador tradicional, i que el cost del servei en un operador tradicional és de aproximadament 47.09 € al mes, ens dóna que la gent que està connectada a Guifi.net/Pedreguer s’estalvia en conjunt uns 6.545.95€/mes (78.551,45€ al any), dades més que significatives. I tot això amb una inversió molt assumible”.

Afegeixen com a altres avantatges el fet que ara hi ha llocs municipals que tenen accés a Internet i que abans no en tenien, com ara Protecció Civil (que aprofita el servei per gestionar permisos de crema els dimecres per la vesprada) o el Poliesportiu; a més a més, cal afegir que més d’una empresa del municipi està treballant gràcies a Guifi.net, realitzant la instal·lació de les antenes.

Tot això ha animat a l’equip de govern a plantejar-se la possibilitat d’ampliar el servei i poder prestar-lo a les poques zones del terme que encara no hi poden accedir.