Bota al contingut principal

Compromís per Mislata va organitzar un acte en defensa del comerç local i de l’empitjorament de les condicions de treball dels empleats de les grans superfícies. Les dues situacions han sigut provocades pel decret de l’Ajuntament de València sobre la base de la nova Llei del Comerç que permet l’obertura tots els diumenges i festius de quatre zones comercials de la ciutat veïna i que podia veure’s agreujat amb la sol·licitud d’esta situació per part dels Centres comercials de Xirivella, Aldaia i Alfafar i també d’altres ajuntaments de la comarca. Un extrem que perjudica al nostre municipi, ja que sense tenir en el seu terme cap gran superfície, la seua situació a set minuts del centre de València amb metro o al costat del Barri de la Llum de Xirivella, perjudica clarament als nostres comerciants.

Un panorama que, de moment, el govern local de l’Ajuntament de Mislata no ha sabut ni veure ni preveure, ja que en l’anterior ple, coneixent ja des de fa temps que la normativa anava a estar en funcionament, cap dels grups amb representació, va presentar moció alguna per a defensar els drets dels comerciants de Mislata i dels treballadors de grans superfícies que resideixen en el municipi.
 
L’acte de defensa del comerç local va tenir lloc en el Centre Jove el Mercat de Mislata i va comptar amb la presència de Carles Muñoz, portaveu de Compromís per Mislata i soci d’ACEM (associació de comerciants de Mislata), Cristina Esteve, secretària sectorial de comerç d’UGT i Consol Castillo, regidora de Compromís a l’Ajuntament de València i responsable de l’àrea de comerç.
 
En primer lloc, Carles Muñoz va explicar la particular situació que viu el nostre municipi, envoltat de grans superfícies i comunicat amb el centre de València, una de les àrees turístiques reconegudes pel govern de Rita Barberà com de lliure obertura. Una conjuntura que acabarà “ofegant al comerç local de Mislata que ja està vivint una situació complicada”. Muñoz Soria va cridar a “la unió de les diferents associacions de comerciants i comerciants en general per a parar esta situació que acabarà buidant els carrers i deixant en l’atur a milers de famílies”.
 
Per la seua banda, Cristina Esteve va exposar la situació dels treballadors de les grans superfícies que amb la nova normativa “han empitjorat la seua situació laboral, complicant la conciliació familiar i generant ocupació precària”. En este sentit, també ha demanat la unió entre els comerciants i treballadors de grans superfícies per a evitar que la situació s’estenga a la resta de localitats de l’àrea metropolitana.
 
Finalment la regidora de l’Ajuntament de València per Compromís, Consol Castillo, responsable de l’àrea de comerç ha esclarit la frontal oposició del grup a esta normativa des que es plantejara el passat any. La regidora va explicar que sobre esta situació no s’havien abocat més que “mentides per part de Rita Barberà”, en tractar de vendre que altres grans capitals tenen llibertat d’horaris i que el turisme de creuers precisa que este sector estiga obert en diumenge. A més, va posar com a exemple la situació en el nord d’Espanya on es troba totalment normalitzada la convivència, existint un comerç local viu que persisteix amb les grans superfícies.
 
D’altra banda Consol Castillo va explicar les propostes del grup Compromís a l’Ajuntament de València per a intentar frenar aquesta situació que pot estendre’s com “una taca d’oli” per tota l’àrea metropolitana
 
“Derogar immediatament el decret de barra lliure per als centres comercials”
“Establir un diàleg obert amb el sector del comerç i totes les seues parts per consensuar unes polítiques decidides que redunden al bé de comerciants, població i els postres pobles i ciutats”
“Exigir a la Inspecció de Treball un zel especial per comprovar que no s’estan vulnerant els drets de les persones treballadores durant les obertures de festiu”.
“Frenar l’obertura de centres comercials i fomentar el comerç de proximitat dins de la trama urbana de pobles i ciutats”.
 
L’acte va finalitzar després d’un debat entre els ponents i el públic assistent concloent la necessitat de canviar sobre les propostes llançades