Bota al contingut principal

Al gener de l’any passat l’executiu de Pedreguer va aconseguir que la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions -dependent del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç- donara el sí al consistori per a la “explotació d’una xarxa pública de comunicacions electròniques basada en la utilització del domini públic radioelèctric a través de freqüències d’ús comú” i a que puga actuar com a “proveïdor d’accés a internet”, és a dir, es va permetre que fóra inscrit en el Registre d’Operadors de xarxes i serveis de comunicacions electròniques.

Després va haver vàries setmanes de funcionament en proves.

Finalment, en maig de 2012, es posava en marxa la xarxa Guifi.net que donava accés a Internet de forma gratuïta als veïns de Pedreguer. Amb aquest servei, els veïns no han de pagar cap tipus de quota periòdica per accedir a Internet, ja que el Consistori no busca una finalitat comercial. Tots els veïns que vulguen col·locar l’antena receptora han de tenir visió directa amb les antenes emissores del senyal, que estan instal·lades a la Sella i a Monte Solana. A més, l’únic requisit per a obtenir l’usuari és presentar un document que avale la residència al municipi.

L’equip de govern valora, després d’un any de posada en marxa, molt positivament la implantació i el funcionament de la xarxa, així com la bona acollida que ha tingut entre els ciutadans.

De fet”, ha manifestat l’Alcalde, Sergi Ferrús, “amb 252 antenes connectades i 27 projectades, ja hem hagut d’ampliar la capacitat dels supernodes a causa d’aquesta forta demanda i ara estem veient possibles ubicacions per ampliar la cobertura a la part de la Sella que dóna a la mar, única part del terme que de moment no pot gaudir d’aquest servei”. I és que en poc menys d’un any Pedreguer ha superat amb escreix tots els pobles de la comarca que ja portaven algun temps oferint el servei, com ara Xàbia o Poble Nou, i molts altres d’arreu del territori espanyol on es va originar aquest tipus de xarxa (sobretot al nord de Castelló i a comarques catalanes). “El nombre de vivendes connectades”, valoren fonts del govern municipal; “és una dada important, perquè estem parlant d’unitats familiars, és a dir, en cada vivenda pot haver-hi més d’un usuari”; Ferrús pensa que és un gran servei no només de comunicació sinó d’estalvi familiar, ja que, “si suposem que aquestes vivendes no estan pagant la línea i l’adsl a un operador tradicional, i que el cost del servei en un operador tradicional és de aproximadament 47.09 € al mes, ens dóna que la gent que està connectada a Guifi.net/Pedreguer s’estalvia en conjunt uns 11.866,68€/mes (142.400,16€ al any), dades més que significatives. I tot això amb una inversió molt assumible”.

Afegeixen com a altres avantatges el fet que ara hi ha llocs municipals que tenen accés a Internet i que abans no en tenien, com ara Protecció Civil (que aprofita el servei per gestionar permisos de crema els dimecres per la vesprada) o el Poliesportiu; a més a més, cal afegir que més d’una empresa del municipi està treballant gràcies a Guifi.net, realitzant la instal·lació de les antenes.

[Més dades i informació de la xarxa en http://www.guifi.net/pedreguer i en http://pedreguer.es/?page_id=1690]