Més de 800 escolars d’Ontinyent han confirmat ja la seua participació a la tercera edició de les visites teatralitzades al casc antic que organitza l’empresa local Voraserra, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent, a través de les ponències d’Educació i Turisme.
Es tracta d’una activitat que des de 2011 ve realitzant-se coincidint amb les setmanes prèvies al 9 d’octubre, per tal d’ensenyar als escolars detalls de la història de la ciutat, participant de manera activa en les visites als distints indrets, una fórmula que el regidor d’Educació, Pepe Pla, destacava com a “de gran interès, perquè s’acompleixen alhora diversos objectius: es dona feina a moltes persones mitjançant una empresa local i al mateix temps es posa a l’abast del centres escolars una activitat formativa i també lúdica, que permet als xiquets i xiquetes saber més de la història d’Ontinyent i els seus carrers”, destacava.
Així, amb jocs i representacions, els participants rebran explicacions en esta ocasió al voltant del Teatre Echegaray, l’Antic Cinema Pere, i també altres espais ubicats al barri del Poble Nou, que enguany és l’escenari d’una activitat que a les edicions anteriors havia tingut lloc a altres espais com la Cantereria, el Raval o el Palau de La Vila.
El gerent de Voraserra, Alfred Montés, explicava que el “leit motiv” de la història serà enguany una representació teatral a la producció i realització de la qual participaran els propis escolars, que la posaran finalment en escena a la Plaça de Sant Domingo. Si bé fins ara han confirmat la seua participació 800 escolars de diferents centres educatius de la ciutat, està previst que aquesta xifra es puga ampliar i acostar-se als 1.500, realitzant-se l’activitat per torns entre els dies 30 de setembre i 8 d’octubre, obrint als col·legis la possibilitat de traslladar l’activitat també als centres educatius, tant de primària (als que està dirigida l’activitat) com de secundària (nivell formatiu al qual es pot adaptar).
Montés afegia que el preu de l’activitat es mantindrà en 4 euros, a l’igual que als dos anys anteriors, “tot i que l’IVA cultural ha pujat del 8 al 21% en aquest temps, pel que podem dir que hem fet una rebaixa, conscients dels moments pels que estem passant tots i totes”. A més a més, enguany es comptarà amb una novetat: es va a convocar un premi de redacció de teatre per a segon i tercer cicle de primària, i un de dibuix per a educació infantil i primer cicle, un premi dotat amb material escolar “que a més ens servirà per a que els pares i mares comproven que els seues fills i filles aprenen coses amb l’activitat”, assenyalava.
Pepe Pla avançava que des del consistori es vol continuar als propers anys recolzant l’activitat (plantejada inicialment per a 6 edicions que recorren diferents espais i moments històrics, de les que enguany serà la tercera) , una activitat “que potència l’estima i la recuperació de l’ús del nostre patrimoni, a més d’una demostració del que poden fer els nostres emprenedors. Iniciatives com aquesta han de ser potenciades, facilitades i afavorides des de l’Ajuntament per a que puguen eixir endavant”, assenyalava.