Del 16 al 24 de novembre se celebra al Setmana Europea de la Prevenció de Residus que determina que la prevenció és la prioritat en la jerarquia de la gestió de residus a l’hora de disminuir-ne la generació. Disminuir la generació de residus domèstics. En este context naix la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, un esdeveniment clau que del 16 al 24 de novembre tracta de difondre el concepte de la prevenció de residus i evidenciar el seu impacte en el medi ambient i en la lluita pel canvi climàtic i que té el suport del Programa Life+ de la Comissió Europea.
L’Ajuntament de Tavernes, des de la Regidoria de Medi Ambient, es suma a les accions que, dins d’eixe context, estan duent a terme per tota Europa administracions públiques, xarxes associatives, col·legis, universitats, empreses, ONG, etc. i dirigides a un públic general i heterogeni.
A més, l’alcalde de Tavernes, Jordi Juan, fa una crida a tots els veïns de la ciutat perquè prenguen consciència que, “generant menys residus, cada una de les famílies de la nostra ciutat està contribuint, d’una banda, a la millora del medi ambient i, d’una altra, a la baixada del pressupost que Tavernes ha de fer en neteja i recollida de fem, ja que paguem quasi dos milions d’euros anuals del pressupost municipal. Generar menys fem i residus ens suposa una millora enorme, es mire per on es mire, a mediambientalment i econòmicament”.
Les accions de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus comprenen cinc àrees: sensibilitzar la població sobre l’excés de generació de residus, produir més bé, consumir millor, allargar la vida dels productes i tirar menys residus.
L’Ajuntament de Tavernes va posar en marxa fa uns mesos la web liniaverdatavernes, de manera que els veïns tinguen al seu abast unes eines i facilitats que permeten agilitzar la resposta municipal en l’equipament urbà i consultes mediambientals.
La regidora de Medi Ambient, Vanessa Martí, recomana una producció responsable, prevenció en les diferents fases de producció de residus en d’indústria i domicilis, comportament responsable en la compra de productes, donar prioritat als dissenyats de forma sostenible o no embalats, impulsar la reparació i la donació, donar una segona vida als objectes, evitar balafiament de productes, controlar les dates de caducitat, promoure l’autocompostatge, etc.
La Regidoria de Medi Ambient, amb la col·laboració del GMV (Grup Muntanya Valldigna), prepara un taller de reciclatge d’oli i d’elaboració de sabó, que es realitzarà a finals de novembre. Les
inscripcions es podran fer en la web municipal (www.tavernes.es). El taller serà amb inscripció prèvia i places limitades, per a majors d’edat i majors de 16 anys acompanyats pels pares o tutors.