El passat dijous 16 de gener es presentà a la societat civil la Ruta Estellés de Burjassot. La presentació comptà amb la presència de diverses associacions locals, així com de membres de l’equip de govern, encapçalats per l’alcalde, Jordi Sebastià; el primer tinent d’alcalde, Rafa Garcia; la regidora de Cultura, Sonia Blasco; el regidor de Promoció Econòmica, i diputat provincial, Emili Altur, i de la família del poeta.
La Ruta Estellés és un recorregut urbà per l’obra poètica de Vicent Andrés Estellés, a través de dotze panells ceràmics amb alguns dels seus poemes més representatius. I 13 punts Estellés on es poden escoltar als smartphones –i gràcies a uns codis QR– explicacions del punt de la ruta on es troba el visitant, recitacions i musicacions d’alguns poemes, i també aspectes rellevants de la biografia del poeta.
L’alcalde, Jordi Sebastià, va destacar que «amb aquesta presentació es clouen les activitats de l’Any Estellés, celebració impulsada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua durant tot el 2013, i alhora Burjassot s’incorpora al circuit europeu de rutes literàries. Volem que la gent puga conéixer Estellés i Burjassot igual que els visitants de Dublin poden fer-ho, en aquesta ciutat irlandesa, de la mà de l’Ulysses de Joyce, ruta literaria que ha inspirat la nostra».
Sebastià va explicar el cost i els detalls que configuren la ruta, i va agrair la important col·laboració de la Diputació de València, tant institucional com econòmica. «El cost de la inversió ha estat de 30.000 €, dels quals la Diputació ha aportat 20.000 €, i la resta ha estat sufragat per l’Ajuntament de Burjassot». També va agrair la complicitat desinteressada del Taller d’Audiovisuals de la Universitat de València, on els rapsodes Francesc Anyó i Pepa Alòs van registrar els àudios de les explicacions i els poemes que poden escoltar els visitants de la ruta amb els codis dels punts Estellés. Igualment, va donar les gràcies al ceramista municipal, Vicent Espinosa Carpio, autor dels panells ceràmics situats a tot arreu del poble.
L’alcalde va finalitzar dient que «amb la Ruta Estellés, Burjassot obri les portes a la cultura i al futur, amb un reclam turístic i cultural que romandrà en el temps».
Per la seua banda, el regidor Emili Altur, intervingué en representació de la Diputació de València, de la qual va destacar la seua important implicació des del moment en què conegué el projecte i, sobretot, en l’adquisició del llegat de Vicent Andrés Estellés, conformat per més de 25.000 volums de la seua biblioteca personal.
«Aquesta ruta –puntualitzà Altur– serà també un impuls per a la promoció econòmica del nostre poble, cosa que va motivar el Patronat de Turisme Terra i Mar de la Diputació de València a implicar-se directament, i un atractiu pedagògic per a escoles, instituts, universitats… que vulguen conéixer la vida i l’obra del poeta més important en la nostra llengua des d’Ausiàs March, d’una manera interactiva».
Emili Altur va concloure convidant a tots els pobles valencians que vulguen adherir-se a la ruta, com ja ha fet recentment Paterna, i en breu farà també Godella, i conformar el mapa de pobles pels quals transcorre l’obra del nostre poeta més universal: el Mural del País Valencià.
Per últim, i abans de que els assistents participaren en una explicació interactiva al panell ceràmic del poema “La rosa de paper” a la Plaça Jaume I, Adrià Martí, coordinador de la “Ruta Estellés”, feu un breu recorregut pel web de la Fundació Estellés, on els visitants poden trobar tota la informació per a realitzar la ruta al seu ritme.