El centre SERVEF de Silla ha gestionat 85 ofertes d’ocupació per a Almussafes durant l’últim any
El director general de Planificació i Servicis del SERVEF va presentar a Almussafes, el Pla Estratègic del SERVEF 2014-2020, l’objectiu del qual és la millora de les polítiques actives d’ocupació i la consecució de la plena excel·lència en la formació de la totalitat dels desocupats inscrits. Durant la xarrada, Miguel Ángel Moliné va incidir en l’estreta col·laboració existent entre el SERVEF i l’Ajuntament d’Almussafes a través de l’Agència de Desenrotllament Local i Promoció Socioeconomica (ADL), un fet que ha permés que durant els últims anys la localitat haja acollit una gran quantitat de programes, entre els que destaquen tallers i jornades d’orientació laboral, itineraris d’inserció per a persones en risc d’exclusió social i inclús entrevistes personalitzades en el propi municipi, la qual cosa ha suposat l’atenció directa de 648 veïns.
La regidora d’Ocupació, Mª Carmen Santos Juanes, va ser l’encarregada de presentar la ponència que el director general de Planificació i Servicis, Miguel Ángel Moliné, responsable directe dels 55 centres SERVEF de la Comunitat Valenciana, va impartir a les 18 hores d’ahir dijous dia 10 a Almussafes.
La xarrada es va centrar principalment en el Pla Estratègic que desenrotllarà el SERVEF a partir d’enguany 2014 i fins al 2020, elaborat a partir dels resultats de l’anàlisi de les enquestes formalitzades per més de 600 funcionaris, d’entre els 1.400 amb el que compta el SERVEF a la Comunitat Valenciana, més de 11.000 desocupats i entorn de 9.000 empreses. “Es tracta d’un document amb una missió a llarg termini que, no obstant això, donarà solucions a curt termini quant a la millora de l’eficàcia de les polítiques actives d’ocupació, basant-se en els programes que s’estan desenrotllant a nivell europeu”, va comentar Moliné. En concret, el programa s’articula en cinc eixos d’actuació amb uns objectius concrets com la implantació del pla d’ocupació juvenil, la formació presencial o via digital del cent per cent dels desocupats, els plans especials per als parats de llarga duració, l’increment de la presència en l’àmbit empresarial i la consolidació en les xarxes socials, tots ells factors clau per a l’augment de l’ocupabilitat dels demandants d’ocupació. El director general va comentar que de les 405 ofertes d’ocupació que ha gestionat el centre SERVEF de Silla durant el 2013, 85 eren d’empreses ubicades en la localitat d’Almussafes, la qual cosa s’ha traduït en 288 nous llocs de treball.
Mig centenar de desocupats d’Almussafes, molts d’ells integrants d’ADA (Associació Desocupats Actius), es van donar cita en la xarrada, que també va comptar amb la presència de la diputada dels Corts Valencianes, Maritina Hernández. El director general va afirmar que “el SERVEF no crea ocupació, sinó que dota el desocupat de les ferramentes necessàries perquè puga trobar un lloc de treball, ja que es tracta d’un proveïdor de servicis de les empreses i dels demandants d’ocupació”. En este sentit, va anunciar l’obertura, abans de finals d’any, d’un centre de formació tecnològic a València, a més del desenrotllament d’una nova estratègia digital i un nou enfocament integral en la prestació dels servicis.
Moliné es va comprometre a obtindre una major eficiència, a pesar del pic de desocupació que s’ha hagut de gestionar amb els mateixos recursos. Si en el 2004, els parats de la Comunitat que atenien els centres SERVEF es xifraven en 200.000, en l’actualitat ascendixen a 600.000 i, en el cas concret de la Ribera Baixa, en el 2007 havien 3.000 desocupats enfront dels 9.000 del 2013, encara que la tendència a la baixa s’ha fet patent a partir del tercer trimestre del passat any.
L’ADL d’Almussafes desenrotlla una gran quantitat d’iniciatives del SERVEF
Els parats de la població tenen al seu abast una gran oferta gratuïta quant a tallers, cursos i jornades del SERVEF, ja que els programes de col·laboració entre l’ADL i el centre SERVEF de Silla, del que depén la localitat, són habituals des de fa tres anys, aproximadament.
De fet, entre els anys 2012 i 2013, el municipi ha acollit un total de 16 tallers d’orientació laboral específics per a l’elaboració del curriculum vitae, el nou portal GVAJOBS, la busca activa d’ocupació, l’entrevista de treball, la xarxa Eures, la informàtica bàsica per a la busca de treball i els tràmits i subvencions per a la creació de noves empreses. Així mateix, en el marc de les Jornades d’Orientació que organitza anualment el consistori d’Almussafes des de l’any 2010, tècnics del SERVEF han participat en taules redones en què s’han tractat qüestions com l’anàlisi del mercat laboral, la capacitat emprenedora o la utilització de les xarxes socials, entre altres. La participació en programes subvencionats com l’Emcorp, el Salari Jove, el Pamer o en tallers de formació per a la contractació, la formació i inserció laboral o el reciclatge professional completen les línies de cooperació entre ambdós ens.