El ple del Consell ha aprovat una declaració institucional amb motiu del Dia Mundial per a l’Eradicació de la Pobresa, que se celebra el proper dia 17 d’octubre.
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha assegurat que, mitjançant aquesta declaració institucional, el Govern valencià vol manifestar “el seu compromís indefugible per contribuir, de la mà de la resta de pobles del món, a l’eliminació de la fam, l’empobriment i les desigualtats socials i econòmiques”.
El Consell s’ha compromès a aprovar el Pla Valencià d’Inclusió i Cohesió Social, com a eina que articule les polítiques públiques d’eradicació de l’empobriment, especialment, l’hereditari i en les dones; a aprovar un pla específic de compliment de l’objectiu del desenvolupament sostenible; i a l’aplicació d’una reforma fiscal i tributària en 2017 com a eina de redistribució de la riquesa i de justícia social.
Precisament, després de la reunió setmanal del Consell, els membres del Govern valencià han posat amb la samarreta de la plataforma Pobresa Zero, al costat de membres d’aquesta entitat, per tal de mostrar el seu suport als actes que aquesta associació va a dur a terme amb motiu de la celebració del Dia Mundial per a l’Eradicació de la Pobresa.
Oltra ha volgut felicitar, en nom del Consell, “tots els col·lectius que formen la plataforma Pobresa Zero i a totes les entitats cíviques i socials que dia a dia s’esforcen per millorar les condicions de vida de les persones més desfavorides”.
700 milions de persones al món viuen per sota del llindar de la pobresa
Durant la seua intervenció en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, Oltra ha recordat que més de 700 milions de persones al món viuen avui per sota del llindar de la pobresa extrema.
Segons ha apuntat, “la desigualtat és el que més ha contribuït a generar la pobresa al món. És insostenible que el 8% guanye la meitat del total dels ingressos del món i per això hem de treballar no solament en la distribució dels ingressos, sinó també en l’eliminació dels factors que afavoreixen aquesta desigualtat”.
La vicepresidenta també ha fet referència al fet que el 80% dels xiquets i xiquetes que naixen en un entorn empobrit seran pobres en el futur. “Això indica que la pobresa és hereditària. Des del Consell s’ha elaborat el Pla d’Inclusió i Cohesió Social 2016-2023 amb l’objectiu principal de trencar la transmissió generacional de l’empobriment”.
Referent a això, Oltra ha posat èmfasi que “som la primera comunitat autònoma a Espanya a la qual les institucions europees han aprovat un programa d’inclusió social que té a veure amb un tractament individualitzat de la inclusió”.
El Comitè Permanent d’Acció Humanitària aprova ajudes per a Haití
En aquest context, la vicepresidenta ha aprofitat l’ocasió per anunciar que el Comitè Permanent d’Acció Humanitària i d’Emergència de la Comunitat Valenciana (CAHE) ha aprovat una sèrie d’ajudes humanitàries per a Haití per les seqüeles que ha deixat al país el pas del huracà Matthew.
En concret, s’han concedit 100.000 euros a Save the Children i Unicef per pal·liar en la infància les conseqüències de la recent catàstrofe natural a Haití.
Ajuda al poble sahrauí
El Consell també ha aprovat un conveni de col·laboració entre la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació i la Federació d’Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí de la Comunitat Valenciana per a projectes d’ajuda humanitària a la població refugiada sahrauí a 2016.
A través del conveni, que compta amb un finançament per part del Govern valencià de 200.000 euros, la federació desenvoluparà diverses accions d’ajuda sobre el terreny, proporcionant aliments, material sanitari i suport al centre avícola Hossein Tamek, que es troba en els campaments de població refugiada sahrauí.