El Consell ha aprovat l’avantprojecte de Llei de Memòria Democràtica i per a la Convivència.
La vicepresidenta i portaveu del Consell, Mónica Oltra, ha destacat, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern valencià, que “la futura llei de Memòria Democràtica pretén integrar totes les víctimes de la societat”.
“És, per tant, una llei necessària per garantir la dignitat i la justícia col·lectiva. Si no coneixem la nostra història, no podem tenir una democràcia forta”, ha indicat la vicepresidenta.
Referent a això, Oltra, que ha recordat que aquesta normativa va ser un compromís del seminari de Torrevella i “continua amb el full de ruta del Pacte del Botànic”, ha assenyalat que la nova llei “vol recuperar la memòria democràtica perquè és la forma més ferma de construir la nostra futura convivència en cordialitat i pau. La seua preservació és mostra de la lluita de la ciutadania en la conquesta de les llibertats i una manifestació de cultura democràtica”.
Recuperació, protecció i conservació de la memòria democràtica valenciana
El text, que s’enviarà a les Corts un cop obtinga el dictamen favorable del Consell Jurídic Consultiu, pretén atorgar el reconeixement social, el restabliment de la dignitat i l’honor i la reparació moral dels danys causats a les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.
A més, el nou text legal té una vocació pedagògica, ja que obliga la Generalitat a portar a terme iniciatives per al coneixement de la història recent i al foment de la memòria democràtica.
La nova llei regularà les polítiques públiques per a la recuperació, protecció i conservació de la memòria democràtica valenciana, però també articularà un seguit d’actuacions per al reconeixement i reparació de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió. Un reconeixement extensible també als familiars d’aquestes víctimes.
El Consell augmenta els controls per lluitar contra el frau fiscal
Entre altres assumptes, el Consell ha aprovat també el decret pel qual es modifica l’estatut de l’Institut Valencià d’Administració Tributària (IVAT) per millorar el desenvolupament de les seues funcions.
La vicepresidenta ha explicat que “l’objectiu fonamental és la lluita contra el frau fiscal, una de les prioritats d’aquest Consell des que va arribar al govern el juliol de 2015”.
Entre les modificacions en l’organització territorial de l’Institut, s’avança en l’organització departamental. Així, els departaments de Gestió Tributària, Inspecció i Recaptació centren en la seu de València les competències d’inspecció, recaptació i un nombre notable de les de gestió tributària.
D’aquesta manera, s’unificaran criteris a l’hora de localitzar possibles evasors fiscals, es millorarà el seguiment dels diferents casos i s’eliminaran duplicitats administratives.
S’incorpora també un Departament d’Auditoria i Anàlisi de Dades Tributaris que permetrà el seguiment i control dels objectius i programes del IVAT i, a més, es dota de la mateixa rellevància administrativa als departaments de Valoració i d’Afers Econòmics i Pressupostos, òrgans que en l’estructura anterior es configuraven com serveis.
Finalment, es crearà una Oficina de Qualitat i Duanes i Impostos Especials a la qual correspon, de manera transversal, el control d’eficàcia i eficiència dels departaments del IVAT, l’avaluació de resultats així com l’elaboració d’informes estadístics periòdics de l’evolució de la recaptació.