El conseller d’Economia Sostenible, sectors productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha presidit el II Fòrum de Consellers de la Xarxa d’Instituts Tecnològics celebrat a INESCOP, on ha assenyalat que “un sistema d’innovació efectiu és aquell que genera sistemàticament nou coneixement, té la capacitat d’implementar-o transferir-lo i el converteix ràpidament en creixement econòmic en el seu entorn productiu més proper”.
Davant d’un aforament format per més de 50 consellers dels instituts tecnològics, Climent ha insistit que canviar el model productiu d’un país no és tasca fàcil. “Cal la combinació d’esforços públics i privats, la cooperació, la implicació dels agents socials, mesures estratègiques i una decisió de treballar amb visió de futur”, ha assenyalat.
A la Conselleria d’Economia Sostenible “apostem per impulsar un procés de reindustrialització que compte amb mesures horitzontals, sectorials i territorials i que incidisca en la internacionalització, l’augment de la dimensió mitjana de les empreses i sobretot en la innovació”, ha assegurat el conseller.
“Produir a la Xina -ha insistit Climent- cada vegada és més car i innovar en la distància insuficient. A casa nostra tenim tots els elements per potenciar la innovació: empreses, infraestructures, coneixement i finançament”.
“L’objectiu de la conselleria que dirigisc -ha traslladat Climent als empresaris presents- és aconseguir que l’economia valenciana se sustente en activitats productives avançades basades tant en el coneixement com en la fabricació, liderades per empreses globals, competitives, sostenibles i solidàries i que sàpiguen aprofitar les condicions del nostre entorn”.
Referent a això, Climent ha anunciat que en 2017 el seu departament intensificarà les accions dirigides a les petites i mitjanes empreses amb 113.100.000 d’euros, un 42% més que el 2016.
La promoció de la innovació i de la R+D que desenvolupa l’IVACE també s’incrementa passant de 84,8 milions d’euros aquest any, a 108,95 el proper amb especial atenció a la generació de xarxes de cooperació estables entre els agents del sistema i internacionalització de l’R+d+i.
Finançament estable per als instituts tecnològics
El proper any, l’IVACE augmentarà en prop d’un milió d’euros el pressupost destinat a donar suport a la tasca i investigació dels Instituts Tecnològics fins a arribar als 25,8 milions d’euros.
El president de REDIT, Fernando Saludes, ha afirmat que “és imprescindible que la Generalitat done suport amb fons propis als instituts tecnològics, més enllà del sistema actual cofinançat pel FEDER”.
Saludes ha assenyalat que cal canviar “l’esquema de finançament i millorar el pressupost per al suport a la innovació d’empreses i instituts tecnològics. El futur de les nostres indústries depèn que posem la innovació en el lloc protagonista que es mereix”.
Referent a això, Climent ha informat que s’implementarà un marc de finançament estable per als instituts tecnològics que en garantisca la viabilitat i alhora ha insistit que des de l’IVACE s’està fent un gran esforç per avançar la publicació de les convocatòries per a poder concedir les ajudes en el primer trimestre de l’any, se seguirà anticipant el 100% de les ajudes concedides sense obligació de presentar garanties alhora que ha anunciat que s’està estudiant la viabildiad de realitzar convocatòries plurianuals, així com noves fórmules per fer més suportables els cànons o lloguers dels Instituts.
Per al president de INESCOP, Antonio Porta, “és fonamental destacar el paper que juga la innovació. Incorporant tecnologia a les nostres empreses augmentem la nostra capacitat d’oferir nous llocs de treball i sobretot, per a joves nascuts i formats en una era tecnològica, atrets per llocs de treball més qualificats”.
Primera Xarxa de suport a les PIME
La Xarxa d’Instituts Tecnològics és la primera Xarxade suport a les PIME formada per 11 instituts tecnològics, en un enclavament de més de 100.000 metres quadrats dedicats a innovar, amb més de 1.100 professionals en actiu, 12.800 empreses clients, 708 projectes de R+d+i a l’any i 121 patents vigents.
“Hem de treure-li partit als instruments que tenim perquè les empreses valencianes siguen pioneres en innovació i demostrar a Europa que som capaços d’augmentar la inversió privada en R+D+I”.
El Fòrum de Consellers de REDIT pretén crear un punt de trobada i debat per als consellers dels 11 Instituts Tecnològics integrats en l’associació, que són reconeguts empresaris de sectors clau valencians.