La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha fet una crida als homes joves perquè lluiten “contra els clixés de ‘matxets’ i ‘milhòmens'”, així com perquè treballen per construir “noves masculinitats” com a eina “perquè la convivència siga sinònim de vida digna” i poder “passar pàgina al sistema patriarcal” que afavoreix la violència de gènere.
Oltra ha fet aquestes declaracions en l’acte de lliurament dels premis de fotografia i vídeo del concurs per a joves “No em toques el WhatsApp”, organitzat per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), i que s’ha celebrat al Casal Jove de Castelló, i en el qual també han participat el secretari autonòmic d’Igualtat, Alberto Ibáñez, la directora general de l’Institut de les Dones, Maria Such, i el secretari general de l’IVAJ, Jesús Martí.
En l’acte, en què també s’ha presentat la campanya “UnHomeDeVeritat”, que la conselleria ha llançat amb motiu del Dia Internacional de Lluita contra la Violència de Gènere, la vicepresidenta ha reclamat la necessitat d’eixir del cercle de responsabilitzar les dones de la lluita contra el patriarcat i ha animat els homes a implicar-se en aquesta campanya a través de les xarxes socials, convertint-les en un “espai de reflexió i de construcció conjunta del que volem ser”.
“La meitat de la població portem molt de temps lluitant contra aquest problema social, ja és hora que l’altra meitat s’hi involucre”, ha afirmat Oltra, qui ha assenyalat que aquest canvi de paradigma és més urgent en les persones joves, ja que les enquestes demostren que molts “no reconeixen els senyals”, i això és “molt preocupant”, ja que evidencia que “socialment estem fracassant, i això cal canviar-lo amb urgència”.
D’altra banda, ha destacat que “afortunadament, cada dia hi ha més homes que es declaren obertament feministes. Moviments i organitzacions que naixen de les noves generacions i que lluiten per un món igualitari. Per això sabem que cada dia estem més a prop de la igualtat real i que els agressors estan cada dia més sols”.
La campanya d’enguany fa un pas més respecte a l’anterior, que dóna títol al concurs d’enguany (“No em toques el WhatsApp”), i que ha proposat “un doble canvi que consisteixen en abordar els nous masclismes que afecten la gent més jove a través de les xarxes i situar el focus en el problema del control que els homes volen exercir sobre les dones, fruit d’aquests estereotips on el patriarcat reparteix el poder als homes i la submissió a les dones”.
Premis de fotografia i vídeo ‘Noemtoqueselwhatsapp’
En l’acte, el secretari general de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ), Jesús Martí i la directora general de l’Institut de les Dones i per la igualtat de gènere, Maria Such han fet entrega dels premis del concurs de fotografia i vídeo, ‘Noemtoqueselwhatsapp’ convocat per l’IVAJ amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona, el 25 de novembre.
En la categoria de grups de joves de 14 a 17 anys, el primer premi de fotografia ha correspost a l’obra titulada: “‘Cactus. No claves la teua mirada en els seus missatges, la xarxa social més forta entre els dos és l’amor”, presentada pel grup del Col·legi Mas Camarena, de Paterna; el segon premi l’ha obtingut l’obra titulada “Connectats”, presentada pel grup del centre Pi Gros, de Castelló i el tercer premi per a l’obra “No deixes que et trepitgen”, presentada pel centre de Sant Sebastià, de Vinaròs.
Així mateix, s’ha atorgat una menció especial a la fotografia titulada “Ni una més”, presentada pel grup IES Camp de Túria, de Llíria.
En la categoria individual per a joves de 18 a 30 anys, el primer premi ha correspost a la fotografia “T’ho promet”, presentada per Sonia Machause López, mentre que el segon lloc ha estat declarat desert.
Quant als grups de joves de 14 a 17 anys guanyadors en la modalitat de vídeo, el primer premi ha estat per l’obra titulada “Nano no mola”, presentada pel grup Centre de Menors Casa Don Bosco de la Fundació Iniciativa Solidària Àngel Tomàs, de València i el segon ha estat per al vídeo titulat ‘Eduqueu els nens i no haureu de castigar els homes’, presentat pel grup secció secundària de l’IES Matilde Salvador de Castelló.
L’objectiu del concurs ‘Noemtoqueselwhatsapp’ és transmetre els valors de convivència, educació i respecte davant de les actituds violentes contra les dones per al que el jurat, compost per representants de la Conselleria; del Consell de la Joventutt i per professionals de l’àmbit fotogràfic i l’audiovisual, ha valorat l’adequació de les fotografies i vídeos al tema del concurs, la seua qualitat artística i que no reproduïsquen escenes de violència.
Els premiats gaudiran d’una estada de cinc dies en un alberg de l’IVAJ, amb activitats nàutiques del programa Escoles A la mar.
Enllaços de vídeo guanyadors:
Primer premi “Nano no mola”
Centre Casa Don Bosco (València)
Segon premi: Educad a los niños y no tendréis que castigar a los hombres”
IES Matilde Salvador (Castelló)